Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Śniadanie idealne…
Dobrze wiemy, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego proponujemy Wam śniadanie idealne, czyli jajo sadzone z awokado – proste, szybkie i przepyszne.
Składniki
jaja Kotlina Natury2 sztuki
ulubiony chleb4 kromki
oliwa z oliwek3 łyżki
dojrzałe awokado1 sztuka
sos aioli albo ulubiony majonez
papryczka chili w płatkach
sól morska
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzać średniej wielkości patelnię, dodać oliwę z oliwek, a kiedy będzie już rozgrzana, wbić do niej delikatnie 2 jaja, uważając aby żółtka były całe.
KROK 2.
Jaja smażyć 4-5 minut – według upodobania.
KROK 3.
Na dwóch talerzach ułożyć po 2 kromki chleba. Na jednej z kromek rozsmarować aioli.
KROK 4.
Przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, obie połówki obrać ze skórki. Każdą z połówek pokroić w cieniutkie plasterki, a następnie rozłożyć na kromce chleba posmarowanej aioli i posypać płatkami chili.
KROK 5.
Na drugiej kromce położyć jajo sadzone.
KROK 6.
Całość skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać solą morską.