kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Śniadanie idealne…

Dobrze wiemy, że czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze. Dlatego proponujemy Wam śniadanie idealne, czyli jajo sadzone z awokado – proste, szybkie i przepyszne.

Składniki

jaja Kotlina Natury2 sztuki
ulubiony chleb4 kromki
oliwa z oliwek3 łyżki
dojrzałe awokado1 sztuka
sos aioli albo ulubiony majonez
papryczka chili w płatkach
sól morska

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać średniej wielkości patelnię, dodać oliwę z oliwek, a kiedy będzie już rozgrzana, wbić do niej delikatnie 2 jaja, uważając aby żółtka były całe.

KROK 2.

Jaja smażyć 4-5 minut – według upodobania.

KROK 3.

Na dwóch talerzach ułożyć po 2 kromki chleba. Na jednej z kromek rozsmarować aioli.

KROK 4.

Przekroić awokado na pół, wyciągnąć pestkę, obie połówki obrać ze skórki. Każdą z połówek pokroić w cieniutkie plasterki, a następnie rozłożyć na kromce chleba posmarowanej aioli i posypać płatkami chili.

KROK 5.

Na drugiej kromce położyć jajo sadzone.

KROK 6.

Całość skropić delikatnie oliwą z oliwek i posypać solą morską.