kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Smażone jajo z makaronem hakka lub makaronem z cukinii

W marcu, słońce coraz odważniej wychyla się zza chmur, ale często nadal ustępuje miejsca zimowej aurze. Jesteśmy spragnieni wiosennego ciepła i koloru i chociaż do wiosny już niedaleko, nadal musimy mierzyć się z chłodnymi dniami i nocami. Kotlina Natury ma sposób na umilenie oczekiwania na wiosnę!

Zapraszamy w kolejną podróż przez smaki – tym razem zabierzemy Cię w ciepłe i słoneczne rejony Chin i Indii, skąd pochodzi nasze danie. Pokrzepiające, smażone jajo w towarzystwie makaronu pszennego, bo o nim mowa, możesz przyrządzić także w wersji fit – z wykorzystaniem własnoręcznie przygotowanego makaronu z cukinii.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

chiński makaron pszenny (wersja z makaronem pszennym) lub twarda cukinia 2 opakowania/1 sztuka
starta kapusta2 szklanki
duża, drobno pokrojona cebula 1 sztuka
marchewki (starte lub bardzo drobno posiekane) 2 sztuki
papryki pokrojone w cienkie paski 2 sztuki
średnie pomidory 2 sztuki
jaja Kotlina Natury ugotowane na twardo 2 sztuki (duże)
czosnek4 ząbki
drobno starty imbir1 łyżka
drobno posiekane papryczki 2 sztuki
chilli
Sok z połówki limonki
ciemny sos sojowy1 łyżka
pasta sambal oelek 1,5 łyżki
cukier1 łyżeczka
sól
pieprz
olej

Do podania

drobno posiekana kolendra1/2 szklanki

Przygotowanie

KROK 1.

Jeżeli wykonujesz wersję z makaronem pszennym, przyrządź go według instrukcji na opakowaniu.

Jeżeli wykonujesz wersję fit z cukinią – obierz cukinię obieraczką (np. julienne) lub pokrój w drobne paski.

KROK 2.

Za pomocą robota kuchennego, zrób passatę z pomidorów, imbiru, czosnku i chilli, a następnie przelej do miski, dodaj sok z limonki i pastę sambak oelek. Odstaw.

KROK 3.

Przekrój ugotowane na twardo jajka na pół i usmaż na oleju z obu stron (ok. 3 minuty na stronę). Odstaw.

KROK 4.

Podgrzej olej w woku i dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj sól, pieprz i smaż do uzyskania złotego koloru.

Dodaj marchew, paprykę, kapustę i gotuj przez około 10 minut, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej passatę z pomidorów. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Dodaj sos sojowy, cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.

KROK 5.

Dodaj przygotowany wcześniej makaron (pszenny lub z cukinii), wymieszaj dokładnie, aby pokrył się sosem.

KROK 6.

Przełóż porcję na talerz, na wierzch połóż smażone jajo i udekoruj kolendrą.