Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Smażone jajo z makaronem hakka lub makaronem z cukinii
Zapraszamy w kolejną podróż przez smaki – tym razem zabierzemy Cię w ciepłe i słoneczne rejony Chin i Indii, skąd pochodzi nasze danie. Pokrzepiające, smażone jajo w towarzystwie makaronu pszennego, bo o nim mowa, możesz przyrządzić także w wersji fit – z wykorzystaniem własnoręcznie przygotowanego makaronu z cukinii.
20 minut
2
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Jeżeli wykonujesz wersję z makaronem pszennym, przyrządź go według instrukcji na opakowaniu.
Jeżeli wykonujesz wersję fit z cukinią – obierz cukinię obieraczką (np. julienne) lub pokrój w drobne paski.
Za pomocą robota kuchennego, zrób passatę z pomidorów, imbiru, czosnku i chilli, a następnie przelej do miski, dodaj sok z limonki i pastę sambak oelek. Odstaw.
Przekrój ugotowane na twardo jajka na pół i usmaż na oleju z obu stron (ok. 3 minuty na stronę). Odstaw.
Podgrzej olej w woku i dodaj pokrojoną w piórka cebulę, dodaj sól, pieprz i smaż do uzyskania złotego koloru.
Dodaj marchew, paprykę, kapustę i gotuj przez około 10 minut, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej passatę z pomidorów. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Dodaj sos sojowy, cukier i dokładnie wymieszaj. Gotuj przez 5 minut.
Dodaj przygotowany wcześniej makaron (pszenny lub z cukinii), wymieszaj dokładnie, aby pokrył się sosem.
Przełóż porcję na talerz, na wierzch połóż smażone jajo i udekoruj kolendrą.