kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z kolorowymi burakami

Dziś na kulinarny warsztat bierzemy buraki. Buraki bywają niedoceniane. Niesłusznie, bo są bogate w żelazo oraz witaminy z grupy B, a ich lekko ziemisty aromat dodaje daniom charakterystycznego smaku. Warzywo to może nie jest lekiem na całe zło, ale ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Dlatego warto poznać się z nim bliżej!
Do przepisu na sałatkę wybraliśmy dwa rodzaje buraków, klasyczne czerwone oraz kolorowe Chioggia. Gdybyście znaleźli w sklepie żółtą odmianę, również możecie ją wykorzystać, doda pięknego koloru Waszemu daniu. Poza burakiem wśród składników znalazła się czerwona quinoa, cebula, patison, jogurt grecki, orzechy włoskie i oczywiście jajo. Takie połączenie to prawdziwa witaminowa bomba na nadchodzącą jesień. A na dodatek pysznie smakuje. Spróbujecie sami!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-6 osób
Sałatka z czerwonej quinoa z pieczonymi kolorowymi burakami, patisonem i cebulą oraz jajem gotowanym 6 minut.

Składniki

Małe, czerwone buraki5 sztuk
Burak Chiogga2 sztuki
Małe, żółte cebulki4 sztuki
Patison4 sztuki
Tymianek6 gałązek
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Orzechy włoskie70 g
Czerwona quinoa120 g
Sos Tahini:
Pasta tahini5 łyżek
Sok z cytryny2 łyżki
Syrop klonowy1 łyżeczka
Czosnek, posiekany1 ząbek
Zimna wodaok. 90 ml
Sól do smaku

Do podania

jogurt naturalny
świeża kolendra
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 200 C. Pokrój małe buraki na sześć części, patisona na ćwiartki, a cebulę przekrój na pół. Następnie wymieszaj je z oliwą i tymiankiem oraz dopraw solą. Piecz, aż buraki zmiękną, a cebula będzie bardzo miękka (30-40 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia.

KROK 2.

Wsyp orzechy włoskie na patelnię i praż do uzyskania złotego koloru (3-5 minut). Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie połam na kawałki.

KROK 3.

W międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj komosę ryżową. Następnie zajmij się ugotowaniem jaj. Zagotuj wodę w dużym rondlu, na średnim ogniu. Używając łyżki cedzakowej, pojedynczo wkładaj jaja do wody. Gotuj 6 ½ minuty. Przenieś je do miski z lodowatą wodą na około 2 minuty. Delikatnie rozbij jaja na całej powierzchni i obierz, następnie przekrój na pół.

KROK 4.

Aby przygotować dressing tahini, wymieszaj składniki w misce i dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dolać więcej wody.

KROK 5.

Wsyp quinoę do dużej miski lub podziel na pojedyncze porcje. Na wierzchu ułóż połówki jaj, buraki, patisony i cebulę, całość polej dressingiem. Udekoruj orzechami włoskimi, jogurtem oraz kolendrą i dopraw do smaku.