Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka z kolorowymi burakami
Do przepisu na sałatkę wybraliśmy dwa rodzaje buraków, klasyczne czerwone oraz kolorowe Chioggia. Gdybyście znaleźli w sklepie żółtą odmianę, również możecie ją wykorzystać, doda pięknego koloru Waszemu daniu. Poza burakiem wśród składników znalazła się czerwona quinoa, cebula, patison, jogurt grecki, orzechy włoskie i oczywiście jajo. Takie połączenie to prawdziwa witaminowa bomba na nadchodzącą jesień. A na dodatek pysznie smakuje. Spróbujecie sami!
50 minut
4-6 osób
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200 C. Pokrój małe buraki na sześć części, patisona na ćwiartki, a cebulę przekrój na pół. Następnie wymieszaj je z oliwą i tymiankiem oraz dopraw solą. Piecz, aż buraki zmiękną, a cebula będzie bardzo miękka (30-40 minut). Odstaw na bok do ostygnięcia.
Wsyp orzechy włoskie na patelnię i praż do uzyskania złotego koloru (3-5 minut). Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie połam na kawałki.
W międzyczasie zgodnie z instrukcją na opakowaniu ugotuj komosę ryżową. Następnie zajmij się ugotowaniem jaj. Zagotuj wodę w dużym rondlu, na średnim ogniu. Używając łyżki cedzakowej, pojedynczo wkładaj jaja do wody. Gotuj 6 ½ minuty. Przenieś je do miski z lodowatą wodą na około 2 minuty. Delikatnie rozbij jaja na całej powierzchni i obierz, następnie przekrój na pół.
Aby przygotować dressing tahini, wymieszaj składniki w misce i dopraw do smaku. Jeśli sos jest za gęsty, możesz dolać więcej wody.
Wsyp quinoę do dużej miski lub podziel na pojedyncze porcje. Na wierzchu ułóż połówki jaj, buraki, patisony i cebulę, całość polej dressingiem. Udekoruj orzechami włoskimi, jogurtem oraz kolendrą i dopraw do smaku.