Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka z jajami piklowanymi w buraczkach
W roli głównej wystąpi jajo piklowane z buraczkami. Następnie pokażemy Wam jak zestawić jego dojrzały smak z dawką sezonowych warzyw. A zatem, udanego pikniku!
Składniki
Przygotowanie
Pieczenie
Buraczki pakujemy w szczelną papilotkę z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Przed zamknięciem podlewamy odrobiną oleju i posypujemy solą. Pieczemy w 170 stopniach przez 1,5-2,5 godziny, do miękkości. Następnie obieramy ze skórki, kroimy w plastry.
Jaja
Jaja gotujemy na twardo, 7 minut od momentu zawrzenia wody, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Szalotki kroimy na plasterki. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Warstwowo układamy w dużym słoiku jaja, buraczki, szalotkę. Zalewamy zalewą z przyprawami. Jaja przygotowujemy wieczór wcześniej i trzymamy w lodówce.
Dressing
W słoiczku przygotowujemy dressing. Wlewamy do niego miód, sok z cytryny i musztardę, mieszamy łyżeczką do połączenia. Wlewamy olej i oliwę, zamykamy słoiczek i potrząsamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ogórki i kalarepkę obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy na cienkie plastry. Szparagi obieramy, pozbawiamy łykowatych końcówek i kroimy na cienkie, podłużne wstążki przy pomocy obieraczki lub mandoliny. Większe liście sałat rwiemy w dłoniach, zioła siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sałatki, dodajemy 1/2 sosu. Rozkładamy na talerzykach, dodajemy piklowane jaja, polewamy resztą sosu, posypujemy orzechami i dekorujemy ziołami.