kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z jajami piklowanymi w buraczkach

Zaskakujący smak to nie tylko zestawienie wielu składników ale przede wszystkim kreatywne metody ich przygotowania. Nasze dzisiejsze danie będzie wymagało od Was odrobiny cierpliwości.
W roli głównej wystąpi jajo piklowane z buraczkami. Następnie pokażemy Wam jak zestawić jego dojrzały smak z dawką sezonowych warzyw. A zatem, udanego pikniku!

Składniki

BAZA
jaja Kotliny Natury10 sztuk
szalotka2 sztuki
botwina z buraczkami1 sztuka
ZALEWA
ocet jabłkowy500 ml
woda300 ml
cukier brązowy80 g (1/3 szklanki)
sól5 g (1 łyżeczka)
ulubione przyprawy, np. 2 goździki, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 1 gwiazdka anyżu
SAŁATKA
ulubione zielone liście sałat, np. musztardowiec, sałata dębolistna, szpinak, botwina3 garści
ulubione zioła, np. koperek, natka pietruszki, cebula dymka, bazyliapo 1/3 pęczka
liście i kwiaty nasturcjigarść
zielone szparagi6 sztuk
rzodkiewka1 pęczek
ogórki gruntowe3 sztuki
kalarepka1 sztuka
piklowana szalotka3 łyżki
orzechy włoskiegarść
SOS
oliwa50 ml
olej50 ml
musztarda Dijon2 łyżeczki
polski miód2 łyżeczki
sok z cytryny do smaku
sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Pieczenie

Buraczki pakujemy w szczelną papilotkę z folii aluminiowej lub papieru do pieczenia. Przed zamknięciem podlewamy odrobiną oleju i posypujemy solą. Pieczemy w 170 stopniach przez 1,5-2,5 godziny, do miękkości. Następnie obieramy ze skórki, kroimy w plastry.

KROK 2.

Jaja

Jaja gotujemy na twardo, 7 minut od momentu zawrzenia wody, hartujemy w zimnej wodzie i obieramy ze skorupek. Szalotki kroimy na plasterki. Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy. Warstwowo układamy w dużym słoiku jaja, buraczki, szalotkę. Zalewamy zalewą z przyprawami. Jaja przygotowujemy wieczór wcześniej i trzymamy w lodówce.

KROK 3.

Dressing

W słoiczku przygotowujemy dressing. Wlewamy do niego miód, sok z cytryny i musztardę, mieszamy łyżeczką do połączenia. Wlewamy olej i oliwę, zamykamy słoiczek i potrząsamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

KROK 4.

Ogórki i kalarepkę obieramy i razem z rzodkiewkami kroimy na cienkie plastry. Szparagi obieramy, pozbawiamy łykowatych końcówek i kroimy na cienkie, podłużne wstążki przy pomocy obieraczki lub mandoliny. Większe liście sałat rwiemy w dłoniach, zioła siekamy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sałatki, dodajemy 1/2 sosu. Rozkładamy na talerzykach, dodajemy piklowane jaja, polewamy resztą sosu, posypujemy orzechami i dekorujemy ziołami.