kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka z grillowanych młodych ziemniaków z jajami

Wiosna niesie ze sobą dobrodziejstwa wielu sezonowych warzyw, a my zainspirowani ich smakiem, przygotowaliśmy dla Was specjalną wersję grillowanych ziemniaków z jajem. Jeżeli poszukujecie mocy wyrazistych smaków w stylu wegetariańskim, to nie mogliście trafić lepiej. Ogórki, szparagi oraz prażone migdały to jedne ze składników, które uczynią Wasze danie niezapomnianym na długo.

Składniki

SAŁATKA
jaja Kotliny Natury w temperaturze pokojowej6 sztuk
młode ziemniaki16 sztuk
młode, cienkie, zielone szparagi1 pęczek
cebula dymka½ pęczka
kolendra½ małego pęczka
koperek1/3 pęczka
ogórki gruntowe4 sztuki
migdały prażone w skórkach, posiekanegarść
oliwa do grillowania ziemniaków
szczypta soli i cukru
SOS
masło migdałowe2 łyżki
oliwa4 łyżki
czosnek1-2 ząbki
miód1 łyżka
sok z cytryny do smaku
świeże chilli do smaku
sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Ziemniaki

Gotujemy w osolonej wodzie, aż będą na wpół ugotowane (ok. 8 – 12 minut, w zależności od wielkości). Po ostudzeniu przekrawamy na pół, obtaczamy w niewielkiej ilości oliwy i posypujemy szczyptą soli. Układamy na gorącej grillowej patelni lub ruszcie. Opiekamy do mocnego zarumienienia i pełnej miękkości ziemniaków z obu stron.

KROK 2.

Dressing

W międzyczasie wszystkie zioła drobno siekamy i mieszamy. Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Przygotowujemy dressing, łącząc przy pomocy trzepaczki masło migdałowe z sokiem cytrynowym, miodem, czosnkiem startym na tarce o drobnych oczkach oraz drobno posiekanym chilli. Cały czas mieszając, wlewamy cienkim strumieniem oliwę, do uzyskania kremowej konsystencji. Aby zmienić konsystencję dressingu, można dolać kilka łyżek filtrowanej wody. Doprawiamy do smaku.

KROK 3.

Pod koniec grillowania ziemniaków gotujemy jaja i szparagi. Jaja wkładamy do wrzącej, osolonej łyżką soli wody i gotujemy przez 6 minut od momentu ponownego zagotowania. Odcedzamy i hartujemy w zimnej wodzie. Delikatnie obieramy ze skorupek i kroimy na pół.

KROK 4.

Szparagi

Szparagi myjemy, odcinamy 2–3 cm końcówek, obieramy przy pomocy małego nożyka „łuski“ występujące na całej długości szparaga. Blanszujemy we wrzącej, osolonej i posłodzonej wodzie przez ok. 2 minuty – im cieńsze, tym krócej. Odcedzamy.

KROK 5.

Ciepłe ziemniaki układamy razem z ciepłymi szparagami na półmisku. Polewamy sosem, posypujemy plastrami ogórka, migdałami oraz miksem posiekanych ziół. Układamy połówki jajek i podajemy do stołu jako przystawkę.