kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Sałatka nicejska

Oryginalna wersja sałatki nicejskiej składa się z wyłącznie z surowych warzyw, a jednym gotowanym składnikiem są jaja. I oczywiście, nie może zabraknąć w niej tuńczyka lub anchois. Sałatka nicejska jest idealną propozycją na ciepłe dni, kiedy chcemy zjeść coś pożywnego, prostego i szybkiego w przygotowaniu.

Składniki

jaja z Kotliny Natury2 sztuki
tuńczyk w sosie własnym1 puszka
sałata lub rukola
suszone pomidory4 sztuki
pomidorki koktajlowe4 sztuki
świeży ogórekkilka plastrów
rzodkiewki3 sztuki
cebula dymka1 sztuka
brokuł lub kalafiorkilka różyczek
sól
pieprz
sok z cytryny

Przygotowanie

KROK 1.

Jaja ugotować na twardo. Obrać i przekroić na ćwiartki

KROK 2.

Tuńczyka dokładnie odsączyć. Na talerzu ułożyć sałatę lub rukolę. Na nią wyłożyć tuńczyka oraz jaja.

KROK 3.

Dookoła naprzemiennie poukładać warzywa: różyczki brokuła i kalafiora, pomidorki suszone oraz koktajlowe, plasterki ogórka i rzodkiewkę.

KROK 4.

Tak przygotowaną sałatkę posypać kawałkami dymki, doprawić przyprawami i skropić delikatnie sokiem z cytryny.