kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Sałatka gado-gado

Gado-gado to pyszna, zdrowa i prosta w przygotowaniu sałatka, która dotarła do nas prosto z gorącej Indonezji. „Gado-gado” w dosłownym tłumaczeniu znaczy tyle, co „mieszanka”, ponieważ jest to kompozycja warzyw surowych i ugotowanych, z dodatkiem jaj, aromatycznych ziół, przypraw i sosów. Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na tę sałatkę, możesz ją zawsze zmieniać, dodając swoje ulubione składniki. Spróbuj eggsperckiej wersji gado-gado!

Składniki

SAŁATKA
jaja Kotlina Natury w temp. pokojowej4 sztuki
świeże tofu½ kostki
ziamniaki odmiany żółtej5 sztuk
marchew1 sztuka
włoska kapusta4-5 liści
mała młoda cukinia4 sztuki
ogórki gruntowe4 sztuki
pomidory bawole serca2 sztuki
fasolka szparagowa2 garści
nerkowce uprażonegarść
ulubione kiełkigarść
liście kolendrygarść
liście pachnotkigarść
cebula dymka1-2 sztuki
czosnkek1 ząbek
imbir2 cm kawałek
sos sojowy3 łyżki
olej rzepakowy2 łyżki
sól i cukier do smaku
MARYNATA DO OGÓRKÓW
sos sojowy5 łyżek
sos ostrygowy3 łyżki
cukier brązowy3 łyżki
mirin4-5 łyżek
płatki chili1 łyżka
czosnek3 ząbki
imbir4 cm kawałek
SOS
masło orzechowe3 łyżki
mleko kokosowe½ szklanki
sos sojowy3-4 łyżki
cukier brązowy1 łyżka
mirin lub sok z limonki4 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Ogórki

pokroić w plastry, natrzeć łyżeczką soli i zostawić na minimum godzinę, aby wypuściły soki. Opłukać, osuszyć i połączyć ze wszystkimi składnikami marynaty (czosnek i imbir bardzo drobno posiekać). Odstawić do lodówki na 30 minut. Marynata ma być intensywna w smaku, słodko-kwaśna.

KROK 2.

Kapustę i fasolkę szparagową

blanszować (bez przykrycia!) w osolonej i osłodzonej wodzie, liście kapusty ok. 3-6 minut, fasolkę ok. 3-4 minuty, aż będą miękkie. Po wyjęciu od razu przekładać do miski w lodem i zimną wodą.

KROK 3.

Kapustę pozbawić grubego nerwu, zrolować i pokroić w plastry, a fasolkę przekroić na pół. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchew pokroić z wykorzystaniem obieraczki na cienkie podłużne plastry, a cukinie na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w grubą kostkę.

KROK 4.

Jaja

włożyć delikatnie do wrzącej, osolonej wody, gotować przez dokładnie 6 minut, przełożyć do zimnej wody z lodem i obrać bardzo delikatnie ze skorupki.

KROK 5.

Masło orzechowe, mleko kokosowe i cukier umieścić w rondelku i delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Po zdjęciu z ognia, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.

KROK 6.

Tofu pokroić w grubą kostkę, a ząbek czosnku i imbir drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić tofu i nie mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż się dobrze zarumieni, dopiero wtedy przełożyć kawałki na drugą stronę, smażyć przez ok. 2 minuty, po czym dodać czosnek z imbirem, wszystko dokładnie wymieszać, a gdy przyprawy uwolnią swój aromat – dodać sos sojowy i smażyć do odparowania połowy płynu.

KROK 7.

Nałożyć do miski wszystkie przygotowane warzywa, nałożyć ciepłe tofu, jaja, polać sosem oraz odrobiną marynaty z ogórków, posypać orzeszkami i świeżymi ziołami.