Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Sałatka gado-gado
Składniki
Przygotowanie
Ogórki
pokroić w plastry, natrzeć łyżeczką soli i zostawić na minimum godzinę, aby wypuściły soki. Opłukać, osuszyć i połączyć ze wszystkimi składnikami marynaty (czosnek i imbir bardzo drobno posiekać). Odstawić do lodówki na 30 minut. Marynata ma być intensywna w smaku, słodko-kwaśna.
Kapustę i fasolkę szparagową
blanszować (bez przykrycia!) w osolonej i osłodzonej wodzie, liście kapusty ok. 3-6 minut, fasolkę ok. 3-4 minuty, aż będą miękkie. Po wyjęciu od razu przekładać do miski w lodem i zimną wodą.
Kapustę pozbawić grubego nerwu, zrolować i pokroić w plastry, a fasolkę przekroić na pół. Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Marchew pokroić z wykorzystaniem obieraczki na cienkie podłużne plastry, a cukinie na cienkie plasterki. Pomidory pokroić w grubą kostkę.
Jaja
włożyć delikatnie do wrzącej, osolonej wody, gotować przez dokładnie 6 minut, przełożyć do zimnej wody z lodem i obrać bardzo delikatnie ze skorupki.
Masło orzechowe, mleko kokosowe i cukier umieścić w rondelku i delikatnie podgrzać, aby składniki się połączyły. Po zdjęciu z ognia, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku.
Tofu pokroić w grubą kostkę, a ząbek czosnku i imbir drobno posiekać. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, wrzucić tofu i nie mieszając, smażyć na średnim ogniu, aż się dobrze zarumieni, dopiero wtedy przełożyć kawałki na drugą stronę, smażyć przez ok. 2 minuty, po czym dodać czosnek z imbirem, wszystko dokładnie wymieszać, a gdy przyprawy uwolnią swój aromat – dodać sos sojowy i smażyć do odparowania połowy płynu.
Nałożyć do miski wszystkie przygotowane warzywa, nałożyć ciepłe tofu, jaja, polać sosem oraz odrobiną marynaty z ogórków, posypać orzeszkami i świeżymi ziołami.