Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Quiche z brokułem, migdałami i kurczakiem
Quiche to danie, które pochodzi z północno-wschodniej Francji, a znane było już w XVI wieku. Quiche jest wytrawną odmianą tarty, a różni się od niej tym, że masa, która wiąże nadzienie, zawsze składa się z jaj i śmietany.
Tartę można podać na deser, a quiche będzie serwowany jako przekąska, obiad albo kolacja.
Tartę można podać na deser, a quiche będzie serwowany jako przekąska, obiad albo kolacja.
CZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
20 minut
ILOŚĆ PORCJI
4
4
Składniki
jaja z Kotliny Natury6sztuk
pierś z kurczaka200 g
mąka pszenna150 g
masło klarowane125 g
śmietana 18%200 ml
brokuł
żółty ser
migdały 50 g
zioła śródziemnomorskie
sól
pieprz
Przygotowanie
KROK 1.
W misce zagnieść ciasto, łącząc mąkę z częścią roztopionego masła. Zamrozić na 20 minut. Pokrojone na małe różyczki brokuły sparzyć gotującą wodą i odstawić. Rozgrzać na patelni masło i podsmażyć pokrojonego w kostkę kurczaka. Ciasto rozwałkować, wyłożyć do formy, a w jej środku ułożyć brokuły i kurczaka. Posypać migdałami. Wymieszane w misce jaja ze śmietaną przyprawić ziołami oraz szczyptą soli i pieprzu. Wlać do formy. Całość posypać startym serem. Piec około 20 min. w temperaturze 180 stopni.