kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Quiche lotaryński

Czyli quiche lorraine to klasyczne danie kuchni francuskiej i jedna z najsłynniejszych tart na świecie. Zobaczcie, jak Eggsperci przygotowują swoją wersję quiche lorraine.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-6

Składniki

cienko pokrojony boczek suszony pancetta100 g (ok. 10 plastrów)
świeży tymianekgarść
jaja Kotlina Natury3 sztuki
gęsty jogurt naturalny1 szklanka
starty parmezan125 g + 50 g ekstra
pełnotłuste mleko250 g
płatki suszonej papryki chili½ łyżeczki
jaja Kotliny Natury do rozbicia na wierzchu tarty3 sztuki
maslane ciasto kruche1 opakowanie

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni celsjusza.

KROK 2.

Kruche ciasto wyłożyć do foremki od tarty, a następnie przykryć ciasto papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć ziarna fasoli do obciążenia i piec spód przez 7 minut. Po tym czasie ściągnąć papier ze spodu tarty i piec go jeszcze przez 10 minut.

KROK 3.

Upieczony spód wyciągnąć z piekarnika i ostudzić.

KROK 4.

W dużej misce wymieszać razem 3 jaja, jogurt, mleko, parmezan, sól, pieprz, chili i 2 łyżeczki tymianku. Wymieszaną masę odstawić na bok.

KROK 5.

Na upieczonym spodzie tarty położyć 5 plastrów pancetty, a następnie delikatnie wylać na to masę jajeczną.

KROK 6.

Na wierzch masy delikatnie rozbić 3 jaja, a na to położyć kolejne 5 plastrów pancetty. Całość można posypać jeszcze 50 g parmezanu.

KROK 7.

Tartę piec przez 35 minut w temperaturze 200 stopni celsjusza.

KROK 8.

Po wyciągnięciu tarty z piekarnika studzić ją przez ok. 5 minut, a następnie podawać ze świeżą sałatą.