kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Piękny Jaś w miso

Co prawda „w marcu jak w garncu”, ale to właśnie w marcu definitywnie chcemy pożegnać się z zimą. Z tęsknotą wyczekujemy nowalijek i młodych zielonych listków ziół. To będzie dla nas sygnał, że czas zacząć kulinarne szaleństwa. Dlatego, zanim w pełni powitamy wiosnę na naszych talerzach, polecamy pyszny pomysł na rozstanie się z zimą. Oto fasola Piękny Jaś w miso z jarmużem, cytryną i jajem gotowanym sześć minut. Ten przepis jest bardzo prosty, ale zachwyci Was bogactwem smaku. Idealnie sprawdzi się jako danie-talerzyk, którym ugościcie znajomych. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3-4 osoby
Fasola Piękny Jaś w sosie z pasty miso z jarmużem

Składniki

Jaja Kotliny Natury1 szt. na porcję
Fasola Piękny Jaś, ugotowana (zostaw filiżankę wody z gotowania fasoli)400 g
Czosnek3 ząbki
Cebula szalotka2 sztuki
Biała pasta miso2 łyżki
Masło2 łyżki
Jarmuż1 pęczek
Liście laurowe2 sztuki
Cytryna1 sztuka

Do podania

Oliwa z oliwek
Koperek
Płatki chili
Sól do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Wyciśnij praską czosnek i pokrój cebulę w kostkę. W rondlu rozpuść masło i dodaj pastę miso. Smaż pastę przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj czosnek i szalotkę.

KROK 2.

Do rondla dodaj fasolę i dolej wodę po gotowaniu fasoli (jeśli używasz fasoli z puszki, możesz wlać wodę, która zostanie z jednej puszki fasoli). Dodaj liść laurowy, świeży pieprz i trochę soli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut.

KROK 3.

Pokrój połowę cytryny w super cienkie plasterki i dodaj do fasoli. Gotuj kolejne 5 minut, po czym dodaj zblanszowany jarmuż i gotuj kolejną 1 minutę.

KROK 4.

W osobnym garnku zagotuj wodę na jaja (powinny mieć temperaturę pokojową) i gotuj je przez 6 minut. Następnie wyłów je i opłucz pod lodowatą wodą. Obierz jaja ze skorupek i przekrój na pół.

KROK 5.

Nałóż fasolę do głębokich talerzy i polej ją oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą oraz koperkiem. Na wierzchu ułóż połówki jaja, posyp płatkami chili i natychmiast podawaj.