Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Piękny Jaś w miso
35 minut
3-4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Wyciśnij praską czosnek i pokrój cebulę w kostkę. W rondlu rozpuść masło i dodaj pastę miso. Smaż pastę przez 2-3 minuty na małym ogniu. Dodaj czosnek i szalotkę.
Do rondla dodaj fasolę i dolej wodę po gotowaniu fasoli (jeśli używasz fasoli z puszki, możesz wlać wodę, która zostanie z jednej puszki fasoli). Dodaj liść laurowy, świeży pieprz i trochę soli. Gotuj na małym ogniu przez ok. 25 minut.
Pokrój połowę cytryny w super cienkie plasterki i dodaj do fasoli. Gotuj kolejne 5 minut, po czym dodaj zblanszowany jarmuż i gotuj kolejną 1 minutę.
W osobnym garnku zagotuj wodę na jaja (powinny mieć temperaturę pokojową) i gotuj je przez 6 minut. Następnie wyłów je i opłucz pod lodowatą wodą. Obierz jaja ze skorupek i przekrój na pół.
Nałóż fasolę do głębokich talerzy i polej ją oliwą z oliwek. Dopraw pieprzem i solą oraz koperkiem. Na wierzchu ułóż połówki jaja, posyp płatkami chili i natychmiast podawaj.