Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pieczony kalafior w orzechowym sosie
60 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cienko pokrój cebule, a następnie wrzuć na średniej wielkości rondel z solidną porcją oliwy, szczyptą soli i cukru. Smaż na średnim ogniu, aż się skarmelizują.
Odetnij liście kalafiora, a następnie podziel go na ćwiartki lub ósemki, aby uzyskać duże kawałki. Ułóż je na blasze do pieczenia. Liście kalafiora zblanszuj w posolonej wodzie, mają być al’dente.
W miseczce wymieszaj kurkumę i curry, a następnie łyżeczką nałóż jedną lub dwie porcje mieszanki przypraw na kawałki kalafiora. Dopraw solą i polej oliwą. Dokładnie natrzyj kawałki kalafiora, aby był pokryty przyprawami. Piecz przez 40 minut, obracając kawałki w połowie pieczenia.
W międzyczasie obierz i drobno posiekaj czosnek, połowę papryczki chili pokrój na cienkie plasterki, a drugą połowę drobno posiekaj. Pomidory pokrój na małe kawałki. Rozgrzej patelnię na małym ogniu z solidną porcją oliwy. Dodaj czosnek i chili, smaż przez 2 minuty, aż zaczną pachnieć. Następnie dodaj pozostałą mieszankę przypraw oraz pomidory. Gotuj przez 10 minut, aż mieszanka zgęstnieje i ściemnieje. Na patelnię wlej mleko kokosowe, masło orzechowe i sos sojowy, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż zgęstnieje. Wciśnij sok z limonki i dopraw solą.
Jaja w temperaturze pokojowej delikatnie włóż do rondelka z gorącą wodą- uważaj by nie pękły, od momentu wrzenia, gotuj 6 minut. Następnie schłodź jaja w lodowatej wodzie, obierz i przekrój na pół.
Nałóż sos na talerze, a na wierzchu ułóż pieczone kawałki kalafiora. Dodaj skarmelizowaną cebulę, pozostałe plasterki chili i posiekaną kolendrę. Smacznego.