kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pasta z groszkiem i jajem w koszulce

Oto bardzo zielone danie. Ten przepis wygląda jak wiosna i smakuje jak wiosna. Świeży groszek, delikatny jajeczny makaron i pomarańczowe jak słońce żółtko, a do tego parmezan i skórka z cytryny. To prawdziwa przyjemność smaków i kolorów!
Kwadraciki makaronu wykorzystane w daniu, to nic innego jak pokrojone płaty świeżej lasagni. Oczywiście możecie je zamienić na inną drobną pastę typu trofie albo muszelki lub przygotować domowe kluseczki. Sos bazuje na częściowo zblendowanym groszku cukrowym, z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Konsystencją przypomina nieco bulion, który zagęszczamy delikatnie świeżo startym parmezanem. Dodajemy do niego zblanszowany świeży groszek oraz doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, oraz płatkami chili. Efekt wzbudza zachwyty. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Makaron z sosem z groszku cukrowego, parmezanem, skórką z cytryny, chili oraz jajem w koszulce

Składniki

Groszek cukrowy300 g
Cebula, średnia1 sztuka
Czosnek4 ząbki
Makaron200 g
Woda po makaronie1 szklanka
Parmezan, starty30 g
Masło30 g
Sok z cytryny4 łyżki
Jaja Kotliny Natury2 jaja
Sól
Pieprz
Chili w płatkach
Skórka z cytryny
Oliwa z oliwek

Przygotowanie

KROK 1.

Zagotuj posoloną wodę w średnim garnku, a następnie dodaj groszek i gotuje przez 5 min. Z pomocą łyżki cedzakowej przenieś groszek do miski z wodą z lodem, zachowując wodę do dalszego gotowania. Wlej odrobinę oliwy do garnka z wodą i ugotuj w niej makaron al dente.

KROK 2.

Rozgrzej na patelni łyżkę masła oraz oliwy i usmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek, aż nabiorą złotego koloru i zmiękną. Całość przenieś do miski, dodaj połowę groszku i zarezerwowaną wodę z ugotowanego makaronu. Następnie zblenduj składniki, ale nie na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem.

KROK 3.

Przenieś sos z powrotem na patelnię i stopniowo zacznij dodawać do niego starty parmezan (część zostaw do posypania dania). Dodaj makaron i dobrze wymieszaj, podgrzewając całość. Wrzuć pozostały groszek i wlej więcej wody z makaronu, tak aby sos miał konsystencję bulionu, a następnie wymieszaj z masłem, tworząc błyszczący sos. Dodaj sok z cytryny, startą skórkę, płatki chili i dopraw do smaku. Podawaj z jajem w koszulce, posypane parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.