Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pasta z groszkiem i jajem w koszulce
Kwadraciki makaronu wykorzystane w daniu, to nic innego jak pokrojone płaty świeżej lasagni. Oczywiście możecie je zamienić na inną drobną pastę typu trofie albo muszelki lub przygotować domowe kluseczki. Sos bazuje na częściowo zblendowanym groszku cukrowym, z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Konsystencją przypomina nieco bulion, który zagęszczamy delikatnie świeżo startym parmezanem. Dodajemy do niego zblanszowany świeży groszek oraz doprawiamy sokiem i skórką z cytryny, oraz płatkami chili. Efekt wzbudza zachwyty. Smacznego!
30 minut
2 osoby
Składniki
Przygotowanie
Zagotuj posoloną wodę w średnim garnku, a następnie dodaj groszek i gotuje przez 5 min. Z pomocą łyżki cedzakowej przenieś groszek do miski z wodą z lodem, zachowując wodę do dalszego gotowania. Wlej odrobinę oliwy do garnka z wodą i ugotuj w niej makaron al dente.
Rozgrzej na patelni łyżkę masła oraz oliwy i usmaż pokrojoną drobno cebulę i czosnek, aż nabiorą złotego koloru i zmiękną. Całość przenieś do miski, dodaj połowę groszku i zarezerwowaną wodę z ugotowanego makaronu. Następnie zblenduj składniki, ale nie na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem.
Przenieś sos z powrotem na patelnię i stopniowo zacznij dodawać do niego starty parmezan (część zostaw do posypania dania). Dodaj makaron i dobrze wymieszaj, podgrzewając całość. Wrzuć pozostały groszek i wlej więcej wody z makaronu, tak aby sos miał konsystencję bulionu, a następnie wymieszaj z masłem, tworząc błyszczący sos. Dodaj sok z cytryny, startą skórkę, płatki chili i dopraw do smaku. Podawaj z jajem w koszulce, posypane parmezanem oraz świeżo mielonym pieprzem.