kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Pankejki z ricotty

Istnieją takie przepisy, które sprawdzają się w charakterystycznych sytuacjach. Wtedy właśnie smakują najlepiej. Dzisiejszy, idealnie sprawdza się w momentach, które należy sobie osłodzić. To mogą być zarówno dobre chwile, kiedy odnieśliśmy mały sukces lub po prostu wolny sobotni poranek, jak i te gorsze, gdy nie wszystko poszło zgodnie z naszym planem. A my, znamy na to najlepszy sposób. Pankejki! Pankejki w nieoczywistym wydaniu, czyli na bazie sera ricotta, z syropem klonowym, figami oraz aromatycznym rozmarynem i prażonymi pestkami słonecznika. Ten przepis dostarcza wielu wrażeń. Jest zarazem delikatny, pełen słodyczy, aromatu i chrupki. To kompozycja, która pozytywnie działa na zmysły. Spróbuj!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Pankejki z ricotty z figami, prażonym słonecznikiem, syropem klonowym i crème fraiche.

Składniki

Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Mleko250 ml
Mąka tortowa, przesiana225 g
Rozmaryn, posiekane igły2 łyżeczki
Ricotta250 g
Syrop klonowy40 ml
Masło80 g
Figi całe w syropie lub świeże6 sztuk
Słonecznik40 g
Pestki dyni40 g
Gałka muszkatołowa½ łyżeczki
Cynamon½ łyżeczki
Gwiazdki anyżu3 gwiazdki
Maślanka2 łyżki
Śmietana kwaśna 30%200 g

Przygotowanie

KROK 1.

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika oraz dyni z przyprawami- anyżem, cynamonem i gałką, dopóki nie będą złociste.

KROK 2.

W misce połącz żółtka, mleko, mąkę, rozmaryn, syrop klonowy i szczyptę soli. Wmieszaj ricottę- zostaw kilka większych kawałków. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.

KROK 3.

Dodaj jedną trzecią białek do ciasta i delikatnie wmieszaj je łopatką, następnie wmieszaj pozostałą część.

KROK 4.

Roztop 1 łyżkę masła na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Nakładaj po 5 łyżek ciasta na każdy naleśnik i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odłóż na bok i trzymaj w cieple. Usmaż wszystkie naleśniki, dodając po łyżce masła.

KROK 5.

Gorące pankejki podawaj z figami, prażonymi pestkami, syropem klonowym i creme fraiche- crème fraiche to tłusta kwaśna śmietana połączona z maślanką.