Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Pankejki z ricotty
40 minut
3 osoby
Składniki
Przygotowanie
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika oraz dyni z przyprawami- anyżem, cynamonem i gałką, dopóki nie będą złociste.
W misce połącz żółtka, mleko, mąkę, rozmaryn, syrop klonowy i szczyptę soli. Wmieszaj ricottę- zostaw kilka większych kawałków. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli.
Dodaj jedną trzecią białek do ciasta i delikatnie wmieszaj je łopatką, następnie wmieszaj pozostałą część.
Roztop 1 łyżkę masła na dużej nieprzywierającej patelni na średnim ogniu. Nakładaj po 5 łyżek ciasta na każdy naleśnik i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złociste. Odłóż na bok i trzymaj w cieple. Usmaż wszystkie naleśniki, dodając po łyżce masła.
Gorące pankejki podawaj z figami, prażonymi pestkami, syropem klonowym i creme fraiche- crème fraiche to tłusta kwaśna śmietana połączona z maślanką.