Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Onigiri z marynowanym jajem
40-60 minut
2

Składniki
Przygotowanie
Ugotuj jaja 6 minut. Wyjmij je z gorącej wody i poczekaj, by przestygły. Obierz wystudzone jaja, przełóż do miski i zalej sosem teriyaki. Marynuj je przez minimum godzinę.
Przygotuj ryż. Przesyp go do sitka o drobnych oczkach i przepłucz zimną wodą. Przełóż go do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 1:1. Zakryj szczelnie pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj ryż, aż wchłonie całą wodę. Energicznie mieszaj go drewnianą łopatką i na koniec przykryj wilgotną, bawełnianą szmatką, by ziarenka przestygły, ale nie wyschły zbyt szybko.
Przestudzony ryż wymieszaj z bonito, poszatkowanym nori, sezamem i szczyptą solą.
Do przygotowania onigiri używaj kwadratowego kawałka papieru do pieczenia. Połóż papier w dłoni, nałóż na środek sporą porcje ryżu i zrób w nim zgłębienie. Do środka włóż jajo i na wierz ponownie nałóż ryż. Z pomocą dwóch dłoni uformuj kulkę, zakrywając ryżem całe jajo. Uformowane onigiri wkładamy w przekrojony na pół płat nori. Gotowe!