kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Onigiri z marynowanym jajem

Onigiri z marynowanym jajem to nasza wersja pysznej kanapki ryżowej z Japoni.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40-60 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

sos teriyaki500 ml
ryż do sushi500 g
jaja Kotlina Natury8 sztuk
bonito2 łyżki
sólszczypta
płaty nori6 sztuk (2 poszatkowane, 4 przecięte na pół)
uprażony sezam2 łyżki

Przygotowanie

KROK 1.

Ugotuj jaja 6 minut. Wyjmij je z gorącej wody i poczekaj, by przestygły. Obierz wystudzone jaja, przełóż do miski i zalej sosem teriyaki. Marynuj je przez minimum godzinę.

KROK 2.

Przygotuj ryż. Przesyp go do sitka o drobnych oczkach i przepłucz zimną wodą. Przełóż go do garnka i zalej zimną wodą w proporcjach 1:1. Zakryj szczelnie pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj ryż, aż wchłonie całą wodę. Energicznie mieszaj go drewnianą łopatką i na koniec przykryj wilgotną, bawełnianą szmatką, by ziarenka przestygły, ale nie wyschły zbyt szybko.

KROK 3.

Przestudzony ryż wymieszaj z bonito, poszatkowanym nori, sezamem i szczyptą solą.

KROK 4.

Do przygotowania onigiri używaj kwadratowego kawałka papieru do pieczenia. Połóż papier w dłoni, nałóż na środek sporą porcje ryżu i zrób w nim zgłębienie. Do środka włóż jajo i na wierz ponownie nałóż ryż. Z pomocą dwóch dłoni uformuj kulkę, zakrywając ryżem całe jajo. Uformowane onigiri wkładamy w przekrojony na pół płat nori. Gotowe!