kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Onigirazu – japońska kanapka ryżowa

Część z Was zna pewnie siostrę Onigirazu, czyli Onigiri. Onigiri to trójkątne lub owalne przekąski, skrywające w środku różnego rodzaju nadzienie. Natomiast dziś przedstawiamy Wam Onigirazu, czyli japoński snack o kształcie zbliżonym do tradycyjnej kanapki. Zbliżonym, bo jej bazą jest oczywiście ryż oraz dowolnie wybrane składniki, które zawijamy ciasno w kawałek nori. My zdecydowaliśmy się połączyć ryż z łososiem, awokado, rukolą i jajem, ale zachęcamy Was do eksperymentowania, możecie przygotować przeróżne wersje. Ta kanapka nie tylko smakuje pysznie, jest również poręczna, idealnie nadaje się do jedzenia w podróży, pracy, czy na pikniku.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
35 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-6 kanapek
Kanapki ryżowe ze smażonym jajem, łososiem i rukolą i awokado

Składniki

Łosoś wędzony, plastry1 opakowanie
Awokado, w plastrach1 sztuka
Rukola1 opakowanie
Sadzone jaja Kotliny Natury4 sztuki
Nori suszone (do sushi)4 sztuki
majonez, sos sojowy, wasabido smaku
RYŻ
Ryż do sushi200 g
Ocet ryżowy2 łyżki
Cukier1 łyżka
Sos sojowy1 łyżka

Przygotowanie

KROK 1.

Wsyp ryż do garnka, zalej wodą, zamieszaj ręką, a następnie wypłucz wodę.  Powtórz czynność kilka razy, aż woda będzie tylko delikatnie biała. Zalej ryż ok. 250 ml wody, przykryj częściowo pokrywką i gotuj na średnim ogniu aż do wyparowania wody. Następnie zdejmij garnek z ognia i odstaw na jakieś 10 min (garnek ma być przykryty). W międzyczasie wymieszaj razem ocet ryżowy, sos sojowy i cukier aż do rozpuszczenia, a następnie wymieszaj składniki z ryżem. Przełóż ryż do miski, musi ostygnąć.

KROK 2.

Na środku płata nori ułóż ulepiony z ryżu dość płaski kwadrat. Posmaruj go majonezem. Na ryż połóż dwa plasterki awokado, jajko sadzone (dotnij białko do kształtu prostokąta) łososia i kilka listków rukoli. Pamiętaj, kanapka powinna być dość cienka, by łatwo ją było zwinąć.  Ulep z ryżu kolejny, kwadrat o podobnej grubości, posmaruj majonezem i nałóż na kanapkę, częścią z sosem do spodu.

KROK 3.

Zawiń kanapkę. Kolejno zawijaj boczne rogi nori, zwilżoną ręką (żeby lepiej się skleiły), tak żeby powstała szczelna koperta. Dociśnij lekko kanapkę dłońmi, tak by nori dobrze się skleiło. Po kilku minutach przekrój kanapkę na pół. Powtórz to samo z kolejnymi. Na Instagramie @Kotlinanatury znajdziecie film, który przedstawia proces przygotowywania kanapki. Smacznego!