Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Najlepsze jagodzianki
60 minut + 90 minut na wyrośnięcie ciasta
10 dużych jagodzianek
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj ciasto. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj cukier, sól, drożdże, jajo i żółtko oraz mleko. Wyrabiaj ręką lub robotem kuchennym w misce z hakiem do połączenia składników. Następnie do ciasta dodaj roztopione masło. Wyrabiaj przez ok 10-15 minut, aż do momentu gdy będzie sprężyste, gładkie i łatwo będzie odchodzić od ręki / ścianki misy. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na bok do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
W międzyczasie przygotuj kruszonkę. Do miski dodaj wszystkie składniki i wyrabiaj do momentu gdy składniki połączą się w sypkie kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i delikatnie wyrabiaj na blacie posypanym mąką. Podziel je na 10 części i uformuj w kuleczki. Rozwałkuj je ciasto o ok. 1 cm grubości. Na środek połóż około 4-5 łyżek umytych oraz wysuszonych jagód i zawiń ciasto tworząc mały koszyczek. Następnie uformuj w dłoniach zgrabny wałeczek/kulkę.
Nastaw piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu. Jagodzianki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem i wstaw do ciepłego piekarnika. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz przez 12-15 minut.