Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
Muffiny jajeczne
A gdyby tak połączyć przyjemne ze zdrowym w ciekawej postaci i podać na śniadanie… muffiny jajeczne? Przygotowuje się je bardzo szybko, można łączyć w nich dowolne kompilacje smaków i są ciekawą alternatywą dla klasycznej jajecznicy. A do tego w kształcie babeczek 🙂 Wypróbujcie nasz przepis na 4 rodzaje muffinek jajecznych!
CZAS PRZYGOTOWANIA
30-45 minut
30-45 minut
ILOŚĆ PORCJI
4-6
4-6
Składniki
jaja Kotlina Natury10 sztuk
śmietanka 12%100 ml
oliwa z oliwek3 łyżki
masło do wysmarowania formy
sól i pieprz
jarmużgarść
karmelizowana czerwona cebula na miodzie i maśle
starty ser mimolett50 g
wędzony ser podpuszczkowy80 g
czerwona porzeczkagarść
prażone rozkruszone migdały całegarść
ser twarogowy tłusty100 g
awokadopół sztuki
pietruszka
czosnek drobno pokrojony1-2 ząbki
młoda marchewka1 sztuka
fasolka szparagowa żółta70 g
czarny sezam
ser peccorin
foremka na 12 muffinów
Do podania
ketchup lub sos sriracha lub zielony chutney2 łyżki
drobno posiekana kolendra2 łyżki
Przygotowanie
KROK 1.
Przygotowanie smaków
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Blachę na 12 muffinek wysmarować masłem. W 4 rządkach poukładać po kolei składniki na różne rodzaje muffinek:
- twaróg, awokado, czosnek i pietruszkę
- jarmuż, karmelizowana cebula i ser mimolette
- marchewkę, fasolkę, peccorino i czarny sezam
- ser wędzony, porzeczki i migdały
KROK 2.
Przygotowanie masy
Jaja rozbić do miski, energicznie wymieszać i doprawić solą i pieprzem do smaku. Do masy jajecznej dodać 3 łyżki oliwy z oliwek i 100 ml śmietanki 12%, następnie wszystko razem wymieszać. Gotową masę rozlać do foremek. Tak przygotowane muffinki piec w piekarniku 25 minut w 180 stopniach.