Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Muffinki z batatem
W takie długie listopadowe noce jedyne co jest nas w stanie wyciągnąć z łóżka to śniadanie! Na dzisiejsze postanowiliśmy przygotować wytrawne jajeczne kęsy, które jeśli dobrze odmierzycie składniki starczą Wam na cały dzień. Muffiny z batatem, ostrą papryką i mlekiem kokosowym będą idealnym, wysokoenergetycznym posiłkiem na początek dnia. Nie gwarantujemy jednak, że gdy wyłożycie je na talerz nie znikną w ciągu kilku minut…
CZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
25 minut
ILOŚĆ PORCJI
12 muffinek
12 muffinek
Składniki
jaja Kotlina Natury9 sztuk
mleko kokosowe¼ puszki
batat (obrany i posiekany na drobną kostkę)1 sztuka
wędzona paprykaszczypta
oliwa
sól i pieprz
posiekany szczypiorek
gochugarszczypta
Przygotowanie
KROK 1.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj foremki na 12 muffinek. Na dużej patelni o nieprzywierającym dnie podgrzej 3-4 łyżki oleju i na rozgrzany wrzuć posiekanego batata. Smaż prze kilka minut z odrobiną soli i papryką, do miękkości. Wyjmij go łyżką cedzakową i odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
KROK 2.
W osobnej misce wymieszaj jajka, mleko kokosowe, resztę wędzonej papryki oraz soli i pieprzu. Masę wlej do forem, a na wierzch połóż kawałki batata. Piecz je w rozgrzanym piekarniku przez 10-15 minut, do momentu gdy wierzch zacznie się rumienić.
KROK 3.
Podawaj posypane szczypiorkiem i przyprawą gochugaru.