Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Mango curd z kruchymi ciasteczkami i bezą włoską
1 godz. gotowania + 3 godz. studzenia
6-8
Składniki
Przygotowanie
Mango curd
Umieść w garnuszku pulpę z mango, żółtka, cukier i sok z cytryny. Na średnim ogniu, cały czas mieszając trzepaczką, doprowadź do momentu, w którym masa zacznie parować i zgęstnieje (5-8 min.). Wlej wówczas mieszaninę mąki ziemniaczanej z wodą i nie przestawiając mieszać, doprowadź do wrzenia. Ściągnij z ognia i zacznij łyżeczka po łyżeczce, dodawać do środka masło. Następnie przelej do płaskiego pojemnika, wystudź do temp. pokojowej, a potem szczelnie zamknij i włóż na min. 2 godz. do lodówki.
Beza włoska
Odważ 260 g cukru i umieść w rondelku razem z wodą. Nie mieszając, doprowadź do rozpuszczenia się cukru i powstania syropu. Włóż termometr cukierniczy i zacznij mierzyć temp. Gdy osiągnie ok. 100°C, zacznij ubijać mikserem na wysokich obrotach białka. Do ubitej na ¾ masy, zacznij dodawać łyżka po łyżce pozostały cukier, za każdym razem mieszając do pełnego rozpuszczenia się kryształów. W międzyczasie syrop osiągnie temp. 118°C. Wówczas od razu zacznij cienkim strumieniem wlewać go do ubijającej się bezy. Po wlaniu wszystkiego miksuj jeszcze ok. 8 min. Gotową bezę przełóż do rękawa cukierniczego, ale jeśli go nie masz, możesz użyć zwykłej łyżki.
Na dnie pucharków rozgnieć ciasteczka, nałóż porcję mango curd, a następnie wyciśnij bezę. Tuż przed podaniem, opal bezę palnikiem.