Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Lody o smaku herbaty matcha
(w maszynce do lodów) 50 min przygotowania i 10h mrożenia | (bez maszynki) 50 min przygotowania i 12h mrożenia
6-8
Składniki
Przygotowanie
Przygotuj krem angielski
Jaja wybij do miseczki i oddziel żółtka od białek – te możesz zamrozić i wykorzystać do innego przepisu (np. do bezy lub białkowego biszkoptu). Wlej do garnka mleko, dodaj ziarna wyskrobane z laski wanilii i na średnim ogniu gotuj do momentu wrzenia. W międzyczasie ubij trzepaczką żółtka z cukrem. Gdy mleko zacznie się pienić, zalej jego niewielką ilością żółtka, aby je zahartować. Dokładnie wymieszaj, przelej do pozostałego mleka i postaw z powrotem na kuchence. Mieszając powoli drewnianą łyżką, doprowadź masę do temp. temp. ok. 74-76°C. Jeśli nie masz termometru – obserwuj. Gotowy krem nieco zgęstnieje, nabrany na łyżkę, powinien utrzymywać się na jej tylnej części, nie spływać, a całość będzie trwać ok. 3 min. Przelej go od razu do miseczki, aby zastopować proces gotowania.
Do ciepłego kremu przesiej przez drobne sitko zieloną herbatę i śmietankę, a następnie wymieszaj trzepaczką do połączenia. Postaw miskę w zimnej kąpieli wodnej, aby szybko schłodzić masę i wstawić ją do lodówki na 6 godzin. Następnie przelej ją do maszynki do lodów, a gdy się zmrozi, przełóż do pojemnika i schowaj jeszcze na min. 4 godz. do zamrażalnika.
Jeśli nie masz maszynki do lodów, wystudzoną masę lodową przelej do pojemnika (najlepiej metalowego) i schowaj na 2 godz. do lodówki. Po tym czasie wyjmij i wymieszaj wszystko widelcem do ujednolicenia gdzieniegdzie tworzących się już kryształów lodu. Po 1 godz. powtórz procedurę i tak jeszcze 2 razy. Na koniec również pozostaw lody na min. 4 godziny w zamrażalniku.