kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Letnia galette z botwiną

Lato to czas spotkań z przyjaciółmi podczas długich, ciepłych wieczorów. Jeśli więc szukasz pomysłu na to, czym ugościć najbliższych, mamy dla Ciebie pomoc. Spróbuj wytrawnej galette z botwiną, porem, jajami Kotliny Natury i kawiorem! Kruche ciasto, pieczone warzywa i płynne żółtka tworzą pyszną kompozycję smaków. A kawior dodaje tarcie odrobiny elegancji. To danie nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też pięknie wygląda na stole. Przygotowanie jest proste, a my gwarantujemy, że sezonowa galette stanie się hitem każdej letniej imprezy! Sprawdź jak pysznie może, smakować lato.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Razowa galette z botwiną, porem, jajami oraz kawiorem z łososia

Składniki

Botwina, tylko łodygi1 pęczek
Por1 sztuka
Oliwa z oliwek2 łyżki
Czosnek2 ząbki
Jaja Kotliny Natury3-4 jaja
Kawior z łososia3-4 łyżeczki
Spód:
Mąka żytnia300 g
Mąka tortowa100 g
Masło, pokrojone w kostkę150 g
Sól1 łyżeczka
Woda lodowata60 ml

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Przygotowanie spodu: wszystkie składniki poza wodą połącz do momentu, w którym pod palcami zaczniesz wyczuwać płatki masła. Następnie zacznij dolewać bardzo zimną wodę, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt kruche, dodaj więcej wody. Rozwałkuj ciasto na arkuszu folii. Przykryj drugim arkuszem folii, zawiń i włóż do lodówki na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C.

KROK 2.

Krok 2.

W czasie, gdy ciasto odpoczywa, usmaż botwinę. Rozgrzej jedną trzecią oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj jedną trzecią pokrojonej botwiny, pora i czosnku, posól i smaż przez 4 minuty lub do momentu aż warzywa zaczną „więdnąć”. Zdejmij mieszankę z patelni i odłóż na bok, następnie powtórz z pozostałą częścią warzyw. Odstaw na bok.

KROK 3.

Krok 3.
Wyjmij ciasto z lodówki, usuń górną warstwę folii i przewróć je na arkusz papieru do pieczenia. Odczekaj 5 minut, aby ciasto stało się plastyczne, a następnie szybko rozwałkuj je na duży okrąg.

KROK 4.

Krok 4.
Rozłóż mieszankę botwiny i pora na środku ciasta (bez nadmiaru wody z warzyw), zostawiając brzeg ok 5 cm od krawędzi. Zawiń brzegi ciasta i piecz przez 40 minut. Następnie na wierzchu wbij jaja i piecz przez kolejne 5 minut lub do momentu, gdy białka się zetną.

KROK 5.

Krok 5.
Galette podawaj z kawiorem oraz z zieloną sałatą.