Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Lasagna carbonara
90 minut
6-8 osób
Składniki
Przygotowanie
Zacznij nagrzewać piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj dno i krawędzie naczynia żaroodpornego masłem. Następnie roztop łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pancettę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż większość tłuszczu się wytopi, a pancetta będzie złocista- 8-10 minut. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj szalotkę i dalej smaż, często mieszając, aż zmięknie- 5 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż szalotkę i pancettę do dużej miski. Lekko ostudź, a następnie dodaj ricottę, ser Fontina, parmezan, a całość dobrze wymieszaj.
Zlej tłuszcz z patelni i ponownie rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj tymianek, a następnie wlej śmietankę. Doprowadź do wrzenia; dopraw solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.
Pokrój świeży makaron tak, aby pasował do naczynia i ułóż warstwę 2 arkuszy na dnie, mają na siebie lekko zachodzić. Nałóż jedną czwartą masy serowej i przykryj kolejną warstwą makaronu. Powtórz trzy razy z pozostałym nadzieniem i makaronem, kończąc na warstwie makaronu. Wlej mieszankę śmietany i tymianku. Delikatnie potrząśnij naczyniem, aby ją rozprowadzić i dociśnij lekko szpatułką, aby zatopić w niej makaron. Piecz lasagna na złoty kolor przez około 40 minut.
Każde z jaj wbij to oddzielnych małych miseczek. Z pomocą okrągłych foremek do ciastek lub szklanki zrób 4 otwory w lasagna (głębokie na połowę wysokości zapiekanki) i ostrożnie usuń z nich makaron. Delikatnie wlej 1 jajo do każdego dołka. Przykryj folią i kontynuuj pieczenie, aż białka jaj się zetną, 5-7 minut. Odstaw na 10 minut przed podaniem.