kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Lasagna carbonara

Na pewno dobrze znasz włoskie danie spaghetti carbonara, a jeśli za nim przepadasz, ten przepis jest dla Ciebie zdecydowanie „must-have” do spróbowania. Bo dziś na obiad przygotowujemy lasagna alla carbonara. Co prawda, przepis na zapiekankę różni się nieco od ikonicznego oryginału, ale zupełnie niczym mu nie ustępuje, a może wręcz przewyższa?! Niesamowity śmietanowo serowy sos i rozpływające się żółtka naprawdę podnoszą to danie do jednej z dziesięciu najprzyjemniejszych potraw, jakie znamy, bez dwóch zdań. Lasagna będzie smakowała równie dobrze podawana ze schłodzoną butelką wina w piątkowy wieczór co na śniadanie następnego ranka. Zatem czekamy na Twój werdykt, spróbuj!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
90 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
6-8 osób
Lasagna alla carbonara

Składniki

Masło1 łyżka
Pancetta lub boczek pokrojony w 0,5 cm kostkę350 g
Szalotki, drobno posiekane2 sztuki
Ricotta500 g
Ser Fontina, starty110 g
Parmezan, drobno starty50 g
Listki tymianku1 łyżka
Śmietanka 30%350 ml
Sól½ łyżeczki
Pieprz, świeżo mielony¼ łyżeczki
Makaron lasagna, świeży1 opak.
Jaja Kotliny Natury6 jaj

Przygotowanie

KROK 1.

Zacznij nagrzewać piekarnik do 190 stopni. Nasmaruj dno i krawędzie naczynia żaroodpornego masłem. Następnie roztop łyżkę masła na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj pancettę i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż większość tłuszczu się wytopi, a pancetta będzie złocista- 8-10 minut. Zmniejsz ogień do średniego, dodaj szalotkę i dalej smaż, często mieszając, aż zmięknie- 5 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż szalotkę i pancettę do dużej miski. Lekko ostudź, a następnie dodaj ricottę, ser Fontina, parmezan, a całość dobrze wymieszaj.

KROK 2.

Zlej tłuszcz z patelni i ponownie rozgrzej na średnim ogniu. Dodaj tymianek, a następnie wlej śmietankę. Doprowadź do wrzenia; dopraw solą oraz pieprzem i zdejmij z ognia.

KROK 3.

Pokrój świeży makaron tak, aby pasował do naczynia i ułóż warstwę 2 arkuszy na dnie, mają na siebie lekko zachodzić. Nałóż jedną czwartą masy serowej i przykryj kolejną warstwą makaronu. Powtórz trzy razy z pozostałym nadzieniem i makaronem, kończąc na warstwie makaronu. Wlej mieszankę śmietany i tymianku. Delikatnie potrząśnij naczyniem, aby ją rozprowadzić i dociśnij lekko szpatułką, aby zatopić w niej makaron. Piecz lasagna na złoty kolor przez około 40 minut.

KROK 4.

Każde z jaj wbij to oddzielnych małych miseczek. Z pomocą okrągłych foremek do ciastek lub szklanki zrób 4 otwory w lasagna (głębokie na połowę wysokości zapiekanki) i ostrożnie usuń z nich makaron. Delikatnie wlej 1 jajo do każdego dołka. Przykryj folią i kontynuuj pieczenie, aż białka jaj się zetną, 5-7 minut. Odstaw na 10 minut przed podaniem.