Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
![](https://kotlinanatury.pl/wp-content/uploads/2023/11/kotlina-przepisy.jpg)
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Kolorowy bowl z łososiem
30 minut
2 porcje
![Kolorowy bowl z jarmużem, awokado, kiszonkami, wędzonym na ciepło łososiem oraz jajkiem w koszulce.](https://kotlinanatury.pl/wp-content/uploads/2022/02/kolorowy-bowl.png)
Składniki
Przygotowanie
Krok 1: Dressing
Zblenduj ocet, olej roślinny, olej sezamowy, mirin, tahini, gochujang (lub pół łyżeczki chilli w płatkach) i miód, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i przełóż do małej miseczki. Jeśli konsystencja wydaje Ci się zbyt gęsta, wmieszaj odrobinę wody. Dressing można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Krok 2
Wypłucz dokładnie ryż, najlepiej kilka razy. Możesz wsypać go do naczynia, zalać wodą, wymieszać łyżką, a następnie odcedzić na sitku. Zauważysz, że woda zrobi się biała, to dlatego ryż należy płukać ok. 5 razy.
Krok 3
Wsyp ryż do średniego garnka i zalej kubkiem wody (proporcja 1:1), lekko posól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, ok. 20 minut. Zdejmij garnek i odstaw na 10 minut. Rozdrobnij ryż widelcem i trzymaj w cieple.
Krok 4
W międzyczasie, wrzuć jarmuż do garnka wypełnionego ¼ szklanki wody, gotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj, potrząsając nim od czasu do czasu, aż jarmuż zmięknie, ok. 8 minut. Przełóż jarmuż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 5
Ugotuj dwa jajka w koszulce, po jednym na bowl. Zagotuj w garnuszku wodę z łyżką octu. Każde z jaj wbijaj kolejno do kubka/szklanki. Następnie z pomocą łyżki w gotującej wodzie zrób wir i w jego środek wlej, zdecydowanym ruchem, jajo. Gotuj je przez ok. 3 minuty, a potem wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 6
Rozdziel po równo ryż do miseczek i skrop przygotowanym wcześniej dressingiem sezamowym. Pozostałe składniki podziel na pół i układaj na ryżu- ugotowany jarmuż, wędzoną rybę, marynowaną żółtą rzodkiew, awokado, kimchi i jajko w koszulce. Posyp szczypiorkiem, sezamem i papryką w proszku. Smacznego!