kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Kolorowy bowl z łososiem

Sezonowy bowl to zdecydowanie nasza ulubiona forma posiłku. Dlaczego?! Bo można się nim bawić i tworzyć niekończące się kombinacje smakowe. Wszystko zależy od panującej pory roku. Tym razem efekt naszego gotowania jest wręcz tęczowy, ten przepis chce się jeść oczami. Bazą przepisu jest oczywiście ryż oraz wędzony na ciepło łosoś, warzywa i japońskie kiszonki. Jeśli w Twojej okolicy japońskie kiszonki są niedostępne? Pokrój w plasterki kilka rzodkiewek oraz marchewkę i ogórki w słupki. Następnie wymieszaj w misce ze szczyptą cukru, soli i kilkoma łyżkami octu ryżowego. Daj im 5 minut i będą gotowe!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 porcje
Kolorowy bowl z jarmużem, awokado, kiszonkami, wędzonym na ciepło łososiem oraz jajkiem w koszulce.

Składniki

Dressing:
Ocet ryżowy30 ml
Olej roślinny30ml
Olej sezamowy2 łyżki
Tahini2 łyżki
Mirin2 łyżki
Gochujang (Koreańska pasta z chilli)1 łyżka
Miód1 łyżeczka
Sól do smaku
BOWL:
Ryż biały (do sushi lub jaśminowy)1 kubek
Jarmuż (w kawałkach, bez łodyg)150 g
Awokado1 sztuka
Jaja Kotliny Natury2 sztuki
Łosoś lub makrela (wędzona na ciepło)125 g
Marynowana rzodkiew japońska8 plastrów
Kimchi4 łyżki
Imbir marynowany2 x szczypta
posyp posiekanym szczypiorkiem, papryką w proszku i prażonym sezamem

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1: Dressing

Zblenduj ocet, olej roślinny, olej sezamowy, mirin, tahini, gochujang (lub pół łyżeczki chilli w płatkach) i miód, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dopraw solą i przełóż do małej miseczki. Jeśli konsystencja wydaje Ci się zbyt gęsta, wmieszaj odrobinę wody. Dressing można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.

KROK 2.

Krok 2

Wypłucz dokładnie ryż, najlepiej kilka razy. Możesz wsypać go do naczynia, zalać wodą, wymieszać łyżką, a następnie odcedzić na sitku. Zauważysz, że woda zrobi się biała, to dlatego ryż należy płukać ok. 5 razy.

KROK 3.

Krok 3

Wsyp ryż do średniego garnka i zalej kubkiem wody (proporcja 1:1), lekko posól i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj na wolnym ogniu, aż ryż zmięknie, ok. 20 minut. Zdejmij garnek i odstaw na 10 minut. Rozdrobnij ryż widelcem i trzymaj w cieple.

KROK 4.

Krok 4

W międzyczasie, wrzuć jarmuż do garnka wypełnionego ¼ szklanki wody, gotuj na średnim ogniu. Przykryj garnek i gotuj, potrząsając nim od czasu do czasu, aż jarmuż zmięknie, ok. 8 minut. Przełóż jarmuż na talerz i pozostaw do ostygnięcia.

KROK 5.

Krok 5

Ugotuj dwa jajka w koszulce, po jednym na bowl. Zagotuj w garnuszku wodę z łyżką octu. Każde z jaj wbijaj kolejno do kubka/szklanki. Następnie z pomocą łyżki w gotującej wodzie zrób wir i w jego środek wlej, zdecydowanym ruchem, jajo. Gotuj je przez ok. 3 minuty, a potem wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.

KROK 6.

Krok 6

Rozdziel po równo ryż do miseczek i skrop przygotowanym wcześniej dressingiem sezamowym. Pozostałe składniki podziel na pół i układaj na ryżu- ugotowany jarmuż, wędzoną rybę, marynowaną żółtą rzodkiew, awokado, kimchi i jajko w koszulce. Posyp szczypiorkiem, sezamem i papryką w proszku. Smacznego!