kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Japońsko-włoskie onigiri z jajem

Onigiri to klasyczne japońskie kanapki ryżowe, często przyrządzane dla dzieci do szkoły. W naszej wersji ta klasyka japońskiej kuchni spotykała się z kuchnią włoską, rodząc przepis na onigiri z jajem.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40-60 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

sos teriyaki500 ml
ryż do sushi500 g
jaja Kotlina Natury8 sztuk
ziamniaki1 kg
oliwa truflowa
olej do smażenia

Do podania

czarne trufle
drobno starty ser pecorino
chilli w płatkach
szczypiorek
domowy majonez

Przygotowanie

KROK 1.

Przygotuj ryż i marynowane jajo jak w przepisie na onigiri.

KROK 2.

Ugotuj ziemniaki, odstaw je do ostudzenia, następnie rozgnieć je widelcem i dodaj odrobinę soli. Następnie na dłoń połóż wycięty w kwadrat papier i na jego środek nałóż porcję ziemniaków. Uformuj dłońmi płaski placek z ziemniaków i nałóż na niego ugotowany ryż. Uformuj kolejną płaską warstwę na wierzchu i na środek połóż marynowane jajo. Z pomocą dwóch dłoni uformuj kulkę, zakrywając ziemniakami całe jajo.

KROK 3.

W garnku podgrzej olej do 180 stopni.

KROK 4.

Uformowane onigiri obtocz w prażonym sezamie. Włóż je do gorącego oleju i smaż przez chwilę z obydwu stron, do uzyskania złocistego koloru. Z pomocą chochli wyciągnij onigiri i odłóż na papier, by odsączyć nadmiar oleju.

KROK 5.

Podajemy posypane truflami, z domowym majonezem, szczypiorem, chilli i startym pecorino. Smacznego!