Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jajo z dyniową ciecierzycą i palonym masłem
30 minut
4 osoby
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i pokrój dynię na małe kawałki (ok. 2 cm), następnie przełóż je na blachę, polej połową oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut i piecz, aż zmiękną i lekko się przypieką.
W międzyczasie drobno posiekaj czosnek i rozgrzej pozostałą oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty, następnie dodaj ciecierzycę razem z płynem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.
Gdy dynia będzie gotowa, przełóż połowę do miski i zblenduj na gładkie purée. Dodaj purée oraz pozostałą pieczoną dynię do patelni z ciecierzycą i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż usmażysz jaja.
Na dużej patelni rozgrzej masło. Gdy zacznie nabierać orzechowego zapachu i brązowieć przelej je do kubeczka. Następnie wbij na tą samą patelnię 4 jaja i smaż ok. 4 minuty, polewając je masłem i posypując płatkami chili.
Dodaj szpinak do ciecierzycy i mieszaj, aż zwiędnie, a następnie dopraw do smaku. Nałóż ciecierzycę do 4 misek, na wierzchu połóż jaja smażone na maśle, posyp kolendrą, startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.