kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajo z dyniową ciecierzycą i palonym masłem

Zbliża się jesień, a jesienią mało rzeczy smakuje tak dobrze, jak dynia. W tym przepisie łączymy ją z ciecierzycą, szpinakiem, palonym masłem o słodko-orzechowych nutach, delikatnym jajem Kotliny Natury i aromatyczną kolendrą. To połączenie smaków otuli Was przyjemnością i wprawi w jesienny nastrój. Idealnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub wegetariańskie danie obiadowe czy kolacja na ciepło. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmie Wam dużo czasu. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Jajo sadzone z palonym masłem na ciecierzycy, dyni oraz szpinaku

Składniki

Dynia piżmowa½ sztuki
Oliwa z oliwek4 łyżki
Czosnek4 ząbki
Ciecierzyca w puszce700 g
Masło4 łyżki
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Chili w płatkach1 łyżeczka
Szpinak200 g
Parmezan60 g
Do smaku: sól, pieprz, świeża kolendra

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Obierz i pokrój dynię na małe kawałki (ok. 2 cm), następnie przełóż je na blachę, polej połową oliwy i dopraw solą oraz pieprzem. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut i piecz, aż zmiękną i lekko się przypieką.

KROK 2.

W międzyczasie drobno posiekaj czosnek i rozgrzej pozostałą oliwę na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj czosnek i smaż przez 2 minuty, następnie dodaj ciecierzycę razem z płynem i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 7 minut.

KROK 3.

Gdy dynia będzie gotowa, przełóż połowę do miski i zblenduj na gładkie purée. Dodaj purée oraz pozostałą pieczoną dynię do patelni z ciecierzycą i dokładnie wymieszaj. Gotuj na małym ogniu, aż usmażysz jaja.

KROK 4.

Na dużej patelni rozgrzej masło. Gdy zacznie nabierać orzechowego zapachu i brązowieć przelej je do kubeczka. Następnie wbij na tą samą patelnię 4 jaja i smaż ok. 4 minuty, polewając je masłem i posypując płatkami chili.

KROK 5.

Dodaj szpinak do ciecierzycy i mieszaj, aż zwiędnie, a następnie dopraw do smaku. Nałóż ciecierzycę do 4 misek, na wierzchu połóż jaja smażone na maśle, posyp kolendrą, startym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.