kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajo sadzone z kurkumą

Każdy z nas zasługuje na pożywne śniadanie i dobry początek dnia. Warto o to zadbać, zwłaszcza jesienią, gdy nasza odporność spada. I chociaż w świecie, w którym ciągle jest coś do zrobienia, często tracimy to z oczu, ten przepis pomoże Wam w szybki sposób dobrze rozpocząć poranek.
Główne składniki tego dania to jarmuż, sadzone jajo, boczek i kurkuma. Niedoceniany często jarmuż to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Zawiera dużo wapnia i żelaza. Zalet jaj nikomu nie trzeba przedstawiać, ale warto pamiętać, że zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność. Na koniec kurkuma, która dostarcza nam szeregu witamin z grupy B i niewielka ilość boczku, która dodaje daniu smaku. Oczywiście, w opcji wegetariańskiej można go pominąć i dodać do porcji dwie łyżki humusu.
To śniadanie ma nie tylko wzmacniającą moc, ale również pyszny smak, a jego przygotowanie to jedynie kwadrans. Zacznij dobrze dzień!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
15 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Chrupiący jarmuż, z jajem sadzonym i kurkumą oraz boczkiem

Składniki

Jarmuż1 pęczek
Boczek8 plastrów
Jaja Kotliny Natury4 jaja
Oliwa z oliwek5 łyżek
Jogurt grecki1 duże opakowanie
Kurkuma1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku

Do podania

papryka w płatkach
limonka

Przygotowanie

KROK 1.

Usmaż boczek na suchej patelni, aż będzie brązowy i chrupiący. Następnie pokrój na kawałki.

KROK 2.

W międzyczasie rozłóż jarmuż na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Piecz w 200 stopniach, aż liście lekko zrumienią się na krawędziach i będą chrupiące (5-7 minut), mieszając od czasu do czasu.

KROK 3.

Dopraw jogurt solą i podziel na cztery talerze. Następnie nałóż na nie jarmuż i kawałki boczku.

KROK 4.

Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wbij cztery jaja Kotliny Natury. Smaż, przechylając patelnię do siebie i polewając białka łyżką z oliwą, aż się zetną, około 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, trzymając ją przechyloną i dodaj kurkumę do oliwy. Polej białka oliwą z kurkumą.

KROK 5.

Nałóż jaja na talerze i polej oliwą z kurkumą. Danie posyp płatkami czerwonej papryki i skrop sokiem z limonki.