Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jajo sadzone z kurkumą
Główne składniki tego dania to jarmuż, sadzone jajo, boczek i kurkuma. Niedoceniany często jarmuż to bogate źródło witamin i składników odżywczych. Zawiera dużo wapnia i żelaza. Zalet jaj nikomu nie trzeba przedstawiać, ale warto pamiętać, że zawarte w nich witaminy wzmacniają odporność. Na koniec kurkuma, która dostarcza nam szeregu witamin z grupy B i niewielka ilość boczku, która dodaje daniu smaku. Oczywiście, w opcji wegetariańskiej można go pominąć i dodać do porcji dwie łyżki humusu.
To śniadanie ma nie tylko wzmacniającą moc, ale również pyszny smak, a jego przygotowanie to jedynie kwadrans. Zacznij dobrze dzień!
15 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Usmaż boczek na suchej patelni, aż będzie brązowy i chrupiący. Następnie pokrój na kawałki.
W międzyczasie rozłóż jarmuż na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami oliwy. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą. Piecz w 200 stopniach, aż liście lekko zrumienią się na krawędziach i będą chrupiące (5-7 minut), mieszając od czasu do czasu.
Dopraw jogurt solą i podziel na cztery talerze. Następnie nałóż na nie jarmuż i kawałki boczku.
Rozgrzej pozostałe 3 łyżki oliwy na dużej patelni na średnim ogniu. Wbij cztery jaja Kotliny Natury. Smaż, przechylając patelnię do siebie i polewając białka łyżką z oliwą, aż się zetną, około 2 minuty. Zdejmij patelnię z ognia, trzymając ją przechyloną i dodaj kurkumę do oliwy. Polej białka oliwą z kurkumą.
Nałóż jaja na talerze i polej oliwą z kurkumą. Danie posyp płatkami czerwonej papryki i skrop sokiem z limonki.