kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jajecznica po meksykańsku

Ejotes con huevo to tradycyjne pełne smaku meksykańskie śniadanie. Poza jajami jego głównym składnikiem jest fasolka szparagowa, na którą właśnie rozpoczyna się sezon. Jeśli widzieliście ją już na lokalnych straganach, koniecznie kupcie i krok po kroku podążajcie za poniższym przepisem. Ważne będzie odpowiednie ugotowanie fasolki. Nie może być ani za twarda, ani za miękka. Ugotowana al dente nabierze idealnej miękkości na etapie smażenia jajecznicy. Poza fasolką szparagową i jajami Kotliny Natury będzie Wam potrzebna cebula, czosnek, pomidory, ostra papryka oraz kolendra i kumin.
To nieoczywiste danie kryje w sobie bogactwo smaku, witamin i białka. Zatem ruszamy do kuchni!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Jajecznica usmażona w aromatycznym sosie pomidorowym z zieloną fasolką szparagową, chili i świeżą kolendrą

Składniki

Zielona fasolka szparagowa (pokrojona na 3 cm kawałki)350 g
Jaja Kotliny Natury6 jaj
Pomidory malinowe (bez skórki, pokrojone w grubą kostkę) 2 sztuki
Cebula, średnia1 sztuka
Papryka Serrano2 sztuki
Czosnek1 ząbek
Kumin, mielony1 łyżeczka
Oliwa z oliwek3 łyżki
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

W posolonej wodzie ugotuj al dente fasolkę szparagową. Odcedź i umieść w misce z lodowatą wodą, żeby nie straciła intensywnego zielonego koloru. Następnie przygotowane pomidory, jedną paprykę pozbawioną pestek, posiekaną cebulę oraz czosnek i filiżankę wody umieść w odpowiednim naczyniu i zblenduj na gładki sos. Sos dopraw kuminem solą oraz pieprzem.

KROK 2.

Na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj sos pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Odparuj nadmiar wody- około 5 min. Następnie dodaj roztrzepane wcześniej w średniej miseczce jaja. Nie mieszaj ich od razu, odczekaj pół minuty i dopiero wtedy zacznij łączyć je z sosem. Dodaj fasolkę. Całość mieszaj, dopóki jaja nie będą odpowiednio ścięte.

KROK 3.

Nałóż jajecznicę na talerze, dopraw do smaku solą, posyp kolendrą i plasterkami papryki Serrano. Podawaj z pszenną tortillą. Smacznego!