kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja z sardynkami w pomidorach

Jeśli tęsknisz za smakami letnich wakacji nad morzem, spróbuj przepisu na pikantne sardynki w sosie pomidorowym z jajami Kotliny Natury i chili. To danie łączy w sobie świeżość morskich ryb z aromatycznym, pikantnym sosem, który rozpali Twoje kubki smakowe. Sardynki z pomidorami i ostrym chili przywołują klimat nadmorskich tawern. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużo czasu. Dodatek jaj Kotliny Natury wspaniale komponuje się z resztą składników. Podając to danie z ryżem jaśminowym, stworzysz pełnowartościowy obiad, który wprowadzi do Twojej kuchni odrobinę letniego słońca. Gwarantujemy, że to danie stanie się jednym z Twoich ulubionych na każdą okazję.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2
Jaja zapiekane w sosie z sardynek w pomidorach z chili oraz dymką

Składniki

Cebula1 sztuka
Czosnek3 ząbki
Chili, bez pestek1 sztuka
Sardynki w sosie pomidorowy1 puszka
Sos rybny1 łyżka
Cukier1 łyżeczka
Chili w proszku (opcjonalnie)1 szczypta
Jaja Kotliny Natury4 jaja

Do podania

Sól
Pieprz
Posiekana dymka

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.
Podsmaż posiekaną cebulę, czosnek i świeże chili (opcjonalnie) na średnim ogniu, aż cebula stanie się przezroczysta. Dodaj sardynki w sosie pomidorowym i 1/4 puszki (tej po sardynkach) wody. Rozgnieć sardynki łopatką. Dopraw sosem rybnym, cukrem i chili w proszku (opcjonalnie). W razie potrzeby dodaj więcej wody lub sosu pomidorowego.

KROK 2.

Krok 2.

Sos wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie zrób w nim 4 dołki i do każdego wbij po 1 jaju. Gotuj na średnio niskim ogniu do pożądanego stopnia ścięcia jaj. Możesz przykryć patelnię pokrywką, ale pilnuj by nie ugotowały się na twardo.

KROK 3.

Krok 3.
Danie posyp posiekaną dymką i dopraw do smaku. Podawaj z grzanką z chleba na zakwasie lub jaśminowym ryżem. Smacznego!