kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja w żółtym curry

Są takie dania, które idealnie pasują do roztaczającej się za oknami zimowej aury. Z przyjemnością zabieramy się do ich przygotowywania, a gdy zapach orientalnych przypraw rozchodzi się po całym domu, wiadomo, że na obiad będzie coś zdrowo rozgrzewającego. Nazwa dzisiejszego przepisu- curry, oznacza po prostu sos. Jego odmian jest wiele, różnią się gęstością, kolorem, mieszanką przypraw czy dodatkami. W naszej wersji głównym bohaterem będą jaja Kotliny Natury, ale nie ma tu żadnych ograniczeń, możecie wzbogacić swoje danie o dowolne warzywa i podać je z miską ryżu lub chlebkiem naan. Mamy nadzieję, że ta kulinarna inspiracja umili Wam chłodne dni. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4-6 osób
Jaja z dżemowym żółtkiem w żółtym sosie curry.

Składniki

Kolendra w ziarenkach5 łyżeczek
Kumin4 łyżeczki
Kurkuma mielona2 łyżeczki
Papryka w płatkach2 łyżeczki
Olej roślinny50 ml
Chili zielone, bez pestek1 sztuka
Imbir starty4 cm
Czosnek posiekany4 ząbki
Curry8 liści/ 2 łyżeczki
Czerwona cebula posiekana2 sztuki
Pomidory, podłużne400 g
Woda150 ml
Sól2 łyżeczki
Mleko kokosowe400 ml
Jaja Kotliny Natury6 jaj
Kolendra świeża1 pęczek

Do podania

danie podawaj z ryżem basmati

Przygotowanie

KROK 1.

Podpraż nasiona kolendry i kuminu na małej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną pachnieć- ok. 3 min. Przy pomocy moździerza utrzyj kolendrę i kumin na drobny proszek. Przełóż do małej miski, dodaj kurkumę i paprykę w płatkach, całość wymieszaj.

KROK 2.

Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir, czosnek, drobno pokrojone chili i liście curry. Smaż, ciągle mieszając, do uzyskania aromatu- ok. 20 s. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie- ok. 10 min. Wsyp mieszankę przypraw. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 1/2 szklanki wody, sól i gotuj, często mieszając i skrobiąc dno patelni, aż pomidory zaczną się rozpadać, a całość utworzy gęstą pastę- ok. 5 min.

KROK 3.

W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku, następnie delikatnie (przy pomocy dużej łyżki) włóż do niego jaja. Gotuj 6 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i zanurz jaja w misce z lodem i wodą, w ten sposób zatrzymasz proces dalszego gotowania. Następnie obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż.

KROK 4.

Wlej mleko kokosowe do pasty curry i wymieszaj. Następnie ułóż na wierzchu jaja, żółtkami do góry. Gotuj na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż smaki się połączą- ok. 8 min. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję sosu, wlej odrobinę wody. Dopraw do smaku solą i posyp świeżą kolendrą.