Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jaja w żółtym curry
45 minut
4-6 osób

Składniki
Do podania
Przygotowanie
Podpraż nasiona kolendry i kuminu na małej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż zaczną pachnieć- ok. 3 min. Przy pomocy moździerza utrzyj kolendrę i kumin na drobny proszek. Przełóż do małej miski, dodaj kurkumę i paprykę w płatkach, całość wymieszaj.
Rozgrzej olej w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj imbir, czosnek, drobno pokrojone chili i liście curry. Smaż, ciągle mieszając, do uzyskania aromatu- ok. 20 s. Dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż zmięknie- ok. 10 min. Wsyp mieszankę przypraw. Dodaj sparzone, obrane i pokrojone w kostkę pomidory, 1/2 szklanki wody, sól i gotuj, często mieszając i skrobiąc dno patelni, aż pomidory zaczną się rozpadać, a całość utworzy gęstą pastę- ok. 5 min.
W międzyczasie zagotuj wodę w dużym garnku, następnie delikatnie (przy pomocy dużej łyżki) włóż do niego jaja. Gotuj 6 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i zanurz jaja w misce z lodem i wodą, w ten sposób zatrzymasz proces dalszego gotowania. Następnie obierz je ze skorupek i przekrój wzdłuż.
Wlej mleko kokosowe do pasty curry i wymieszaj. Następnie ułóż na wierzchu jaja, żółtkami do góry. Gotuj na niskim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż smaki się połączą- ok. 8 min. Jeśli chcesz uzyskać rzadszą konsystencję sosu, wlej odrobinę wody. Dopraw do smaku solą i posyp świeżą kolendrą.