kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja w porach z kiszoną cytryną

Wow, ten przepis to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Dajemy słowo, że zniknie z Waszej patelni w kilka minut, a bliscy będą prosili o jego szybką powtórkę. Danie w przygotowaniu podobne jest do dobrze znanej szakszuki i choć królują w nim jaja, to jest kilka składników, które kompletnie zmieniają jego oblicze. Do przygotowania potrzebne będą Wam pory, kiszona cytryna (must! to ona nadaje świeżości daniu), ser feta oraz baby szpinak. Ta kombinacja smaków jest po prostu najlepsza!
Jaja zapiekane w porach idealnie sprawdzą się jako leniwe śniadanie, ale równie dobrze można je zjeść na brunch z kawą, czy na lekką kolację z chrupiącym chlebem i kieliszkiem wina. Pory i szpinak można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, skracając czas przygotowania posiłku. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3-6 osób
Jaja duszone w porach z kiszoną cytryną, serem fera i oliwą z zatarem

Składniki

Masło30 g
Oliwa z oliwek2 łyżki
Por2 sztuki
Kiszona cytryna1 sztuka
Kumin1 łyżeczka
Bulion warzywny300 ml
Baby szpinak200 g
Jaja Kotliny Natury6 jaj
Ser feta90 g
Zatar1 łyżka
Sól, pieprz, oliwa do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Na średnim ogniu na dużej patelni, do której masz pokrywkę, rozgrzej masło i 1 łyżkę oleju. Gdy masło zacznie się pienić, dodaj pory pokrojone w 0,5 cm talarki (tylko białą i jasnozieloną część), ½ łyżeczki soli i dużo pieprzu. Smaż przez 3 minuty, często mieszając, aż pory będą miękkie. Dodaj kumin, kiszoną cytrynę (bez pestek, z drobno posiekaną skórką i miąższem) i bulion warzywny. Gotuj przez 4-5 minut, aż większość bulionu wyparuje. Dodaj szpinak i gotuj przez minutę, a następnie zmniejsz ogień.

KROK 2.

Z pomocą łyżki zrób 6 wgłębień w warzywach i wbij po jednym jaju w każde z nich. Posyp jaja szczyptą soli, rozłóż wokół nich pokruszoną na 1 cm kawałki fetę, a następnie przykryj patelnię pokrywką. Duś danie na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż białka będą ugotowane, a żółtka nadal płynne.

KROK 3.

Wymieszaj zatar z łyżką oliwy i polej nią jaja. Podawaj od razu, prosto z patelni. Danie najlepiej smakuje z kromką dobrego chleba na zakwasie.