Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jaja w porach z kiszoną cytryną
Jaja zapiekane w porach idealnie sprawdzą się jako leniwe śniadanie, ale równie dobrze można je zjeść na brunch z kawą, czy na lekką kolację z chrupiącym chlebem i kieliszkiem wina. Pory i szpinak można przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, skracając czas przygotowania posiłku. Smacznego!
20 minut
3-6 osób
Składniki
Przygotowanie
Na średnim ogniu na dużej patelni, do której masz pokrywkę, rozgrzej masło i 1 łyżkę oleju. Gdy masło zacznie się pienić, dodaj pory pokrojone w 0,5 cm talarki (tylko białą i jasnozieloną część), ½ łyżeczki soli i dużo pieprzu. Smaż przez 3 minuty, często mieszając, aż pory będą miękkie. Dodaj kumin, kiszoną cytrynę (bez pestek, z drobno posiekaną skórką i miąższem) i bulion warzywny. Gotuj przez 4-5 minut, aż większość bulionu wyparuje. Dodaj szpinak i gotuj przez minutę, a następnie zmniejsz ogień.
Z pomocą łyżki zrób 6 wgłębień w warzywach i wbij po jednym jaju w każde z nich. Posyp jaja szczyptą soli, rozłóż wokół nich pokruszoną na 1 cm kawałki fetę, a następnie przykryj patelnię pokrywką. Duś danie na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż białka będą ugotowane, a żółtka nadal płynne.
Wymieszaj zatar z łyżką oliwy i polej nią jaja. Podawaj od razu, prosto z patelni. Danie najlepiej smakuje z kromką dobrego chleba na zakwasie.