Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Jaja zapiekane z kwiatami cukinii
Dzisiejsze danie jest delikatne w smaku. Kwiaty cukinii są lekkie, pachną latem i mają delikatnie słodki smak, a w połączeniu z jajami Kotliny Natury są jak esencja wakacyjnego słońca. Przeciwwagą jest słony ser feta, orzeźwiające nuty cytryny oraz czerwony pieprz, który dodaje charakteru naszej propozycji.
Chyba nie musimy Was już dłużej namawiać do poeksperymentowania z kwiatami cukinii.
Uwierzcie, będzie bardzo pysznie!
25 minut
3 osoby
Składniki
Przygotowanie
Z pomocą obieraczki do warzyw obierz 4 paski skórki cytryny. Następnie wyciśnij z cytryny 1 łyżkę soku i odstaw na bok.
Rozgrzej oliwę na dużej, nieprzywierającej patelni z pokrywką i wrzuć na nią, czosnek, posiekane chili, paski cytryny i łyżeczkę soli. Delikatnie smaż przez 3-5 minut, często mieszając, aż olej zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień, dodaj plastry cukinii i kontynuuj smażenie przez 15 minut, często mieszając, aż plastry cukinii będą bardzo miękkie i zaczną brązowieć. Dodaj boćwinę i gotuj, aż się z blanszują.
Odcedź cukinię i boćwinę nad rondlem, aby zebrać olej, a następnie przełóż warzywa z powrotem na patelnię. Dodaj zioła, sok z cytryny i fetę. Zrób 6 wgłębień grzbietem łyżki i ostrożnie wbij jajo do każdego z nich. Ułóż kwiaty cukinii wokół jaj i skrop je łyżeczką zarezerwowanego oleju do smażenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 4-5 minut na średnim ogniu, aż białka się zetną, a żółtka zostaną płynne.
W między czasie dodaj masło do odcedzonego oleju i delikatnie je podgrzej, aż zacznie brązowieć i bulgotać, a następnie skrop nim jaja, gdy będą gotowe. Całość posyp pieprzem, dopraw solą i skrop cytryną. Smacznego!