kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Jaja zapiekane z kwiatami cukinii

Kwiaty cukinii są charakterystyczne dla włoskiej kuchni, ale bez problemu dostanie je w również u nas. Jeśli do tej pory nigdy nie przygotowywaliście kwiatów cukinii lub szukacie pomysłu na to, co można z nich przyrządzić, to jesteście w dobrym miejscu. A zatem, gdy tylko dostrzeżecie ja na targu lub jeśli rosną na Waszej działce, zachęcamy do działania, bo mamy dla Was wyjątkowo pyszny przepis.
Dzisiejsze danie jest delikatne w smaku. Kwiaty cukinii są lekkie, pachną latem i mają delikatnie słodki smak, a w połączeniu z jajami Kotliny Natury są jak esencja wakacyjnego słońca. Przeciwwagą jest słony ser feta, orzeźwiające nuty cytryny oraz czerwony pieprz, który dodaje charakteru naszej propozycji.
Chyba nie musimy Was już dłużej namawiać do poeksperymentowania z kwiatami cukinii.
Uwierzcie, będzie bardzo pysznie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
3 osoby
Jaja zapiekane z kwiatami cukinii, serem feta oraz dodatkiem czerwone pieprzu i cytryny

Składniki

Cytryna1 sztuka
Oliwa z oliwek70 ml
Jaja Kotliny Natury6 sztuk
Czosnek, drobno posiekany3 ząbki
Czerwone chili, bez pestek1 sztuka
Boćwina, posiekana1 pęczek
Cukinia, skrojona na mandolinie500 gram
Kwiaty cukinii, pokrojone wzdłuż (bez środka)6 sztuk
Koperek, posiekany2 łyżki
Szczypiorek, posiekany2 łyżki
Ser feta, pokruszony40 gram
Masło15 gram
Sól i czerwony pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Z pomocą obieraczki do warzyw obierz 4 paski skórki cytryny. Następnie wyciśnij z cytryny 1 łyżkę soku i odstaw na bok.

KROK 2.

Rozgrzej oliwę na dużej, nieprzywierającej patelni z pokrywką i wrzuć na nią, czosnek, posiekane chili, paski cytryny i łyżeczkę soli. Delikatnie smaż przez 3-5 minut, często mieszając, aż olej zacznie bulgotać. Zmniejsz ogień, dodaj plastry cukinii i kontynuuj smażenie przez 15 minut, często mieszając, aż plastry cukinii będą bardzo miękkie i zaczną brązowieć. Dodaj boćwinę i gotuj, aż się z blanszują.

KROK 3.

Odcedź cukinię i boćwinę nad rondlem, aby zebrać olej, a następnie przełóż warzywa z powrotem na patelnię. Dodaj zioła, sok z cytryny i fetę. Zrób 6 wgłębień grzbietem łyżki i ostrożnie wbij jajo do każdego z nich. Ułóż kwiaty cukinii wokół jaj i skrop je łyżeczką zarezerwowanego oleju do smażenia. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez 4-5 minut na średnim ogniu, aż białka się zetną, a żółtka zostaną płynne.

KROK 4.

W między czasie dodaj masło do odcedzonego oleju i delikatnie je podgrzej, aż zacznie brązowieć i bulgotać, a następnie skrop nim jaja, gdy będą gotowe. Całość posyp pieprzem, dopraw solą i skrop cytryną. Smacznego!