kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Idealny sernik waniliowy

Czy sernik trzeba przedstawiać? Jest to jedno z ciast, które lubi chyba każdy i można przygotować je na wiele sposobów. A co najważniejsze – każdy z nich jest tak samo pyszny!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
120 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
10

Składniki

MASA
serek śmietankowy do sernika400 g
świeża ricotta500 g
jaja Kotlina Natury4 sztuki
brązowy cukier1 szklanka
cukier waniliowy1 łyżka
skrobia ziemniaczana1 i ½ łyżki
sok z cytryny2 łyżki
zimna woda¼ szklanki
szczypta soli
SPÓD
mąka migdałowa½ szklanki
mąka orkiszowa¾ szklanki
cukier brązowy⅓ szklanki
cukier waniliowy1 łyżeczka
solone masło, posiekane80 g

Do podania

borówki, śmietana, cukier puder

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzać piekarnik do 170 stopni celsjusza.

KROK 2.

Wszystkie składniki na spód ciasta umieścić w jednej misce i zagnieść delikatnie ręką, aż do momentu, kiedy masa połączy się ze sobą.

KROK 3.

Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a na jej spód wykładać po kawałku masę na ciasto, dociskając ją starannie do dna. Tak wyłożone ciasto na tortownicy piec przez 20 minut, aż nabierze ciemnozłotego koloru. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni celsjusza.

KROK 4.

W małej miseczce wymieszać skrobię, sok z cytryny i ¼ szklanki wody i odstawić na bok.

KROK 5.

W jednej misce umieścić serek śmietankowy, ricottę, jaja Kotlina Natury, cukier waniliowy i szczyptę soli i mieszać delikatnie aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Do masy dodać wymieszaną skrobię z sokiem z cytryny i wodą i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

KROK 6.

Masę przelać delikatnie na upieczony i wystudzony spód, a następnie piec przez 1 godzinę w temperaturze 150 stopni C.

KROK 7.

Po 1 godzinie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w stygnącym piekarniku na jeszcze jedną godzinę.

KROK 8.

Po tym czasie schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin lub zostawić na noc. Podawać ze świeżą śmietaną, jagodami i cukrem pudrem.