Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Huevos rancheros
To kwintesencja meksykańskiego śniadania, którego obowiązkowym składnikiem jest salsa pomidorowa, tortilla i jaja sadzone. Huevos rancheros to danie bardzo sycące, więc jest idealne na dzień pełen zadań.
Składniki
jaja Kotlina Natury4-6 sztuk
tortilla kukurydziana4-6 sztuk
duże awokado, obrane i pokrojone w plasterki1 sztuka
świeża kolendra
sól morska
SALSA POMIDOROWA
czerwona cebula, drobno pokrojona1 sztuka
czosnek, drobno pokrojony2 ząbki
świeża kolendra, drobno posiekanagarść
ostra papryka (może być w płakach)½ łyżeczki
ostra papryka chipotle1 łyżeczka
krojone pomidory bez skórki2 puszki
przecier pomidorowy lub pasta4 łyżki
sól
Przygotowanie
KROK 1.
W średniej wielkości rondlu rozgrzać łyżkę oliwy, dodać do tego cebulę, czosnek, kolendrę, płatki chili, paprykę chipotle. Wszystko podsmażyć razem przez ok. 5 minut.
KROK 2.
Dodać pomidory z puszki, przecier lub pastę, wymieszać i dusić to na małym ogniu przez ok. 30 minut. Po tym czasie dodać sporą szczyptę soli do smaku, wymieszać i odstawić.
KROK 3.
Kiedy salsa jest gotowa, usmażyć na patelni jaja sadzone.
KROK 4.
Podgrzać tortille w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie ułożyć na talerzach. Do każdej z tortilli nałożyć kilka łyżek ciepłej salsy, dodać jajo sadzone, a na wierzch kilka plasterków cienko pokrojonego awokado.
KROK 5.
Całość posypać listkami świeżej kolendry, świeżo zmieloną solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek.