Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Francuski tost z jajkiem
20 minut
2 osoby

Składniki
Przygotowanie
Rozgrzej dużą patelnię. Posmaruj każdy kawałek chleba z obu stron masłem, używając jednej łyżki stołowej masła na każdy kawałek. Następnie, połóż chleb na patelni i smaż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Odstaw patelnię lub wykonuj równocześnie z „Krokiem 2”
Do małego rondelka wlej śmietanę wraz z czosnkiem i liściem laurowym, następnie doprowadź do wrzenia na średnio-niskim ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Usuń liść laurowy i czosnek.
Polej dwoma łyżkami gorącej śmietany każdą kromkę chleba. Następnie, ostrożnie wbij dwa jajka na każdy z kawałków chleba, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Polej jajka pozostałą śmietaną i zacznij zapiekać całość na patelni.
Piecz, aż białka będą gotowe, ale żółtka wciąż będą płynne, około 13 minut. Jeśli widzisz, że białko za wolno się ścina, przykryj patelnie pokrywką.
Posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje podane natychmiast, smacznego!