kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Francuski tost z jajkiem

Rozpoczęły się ferie zimowe, dlatego zabieramy Was w kulinarną podróż do francuskich Alp. Nie ważne czy jesteście fanami sportów zimowych, czy wolicie długie spacery i wieczory z książką. Na śniadanie przygotowaliśmy dla Was francuski tost z rozpływającym się żółtkiem. To danie, które idealnie smakuje, gdy za oknem jest mróz lub pada śnieg. Ciepłe pieczywo, zapieczone w kremowej śmietance, które pokrywa jajko z płynnym żółtkiem. Nie wyobrażamy sobie nic bardziej przyjemnego. Ten przepis jest bardzo prosty, a liczba składników ograniczona. Nie trzeba wybierać się specjalnie na zakupy, by sprawić sobie i bliskim odrobinę przyjemności. Wystarczy Wam jaja Kotliny Natury, brioszka lub chleb tostowy, kremowa śmietanka, masło, czosnek przyprawy i posiekany szczypiorek. Będzie pysznie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
20 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2 osoby
Francuski tost zapieczony w śmietance z jajkiem i płynnym żółtkiem, posypany szczypiorkiem.

Składniki

Masło2 łyżki
Brioszka lub chleb tostowy2 grube kromki
Śmietanka kremowa 30%½ filiżanki
Czosnek1 ząbek
Liści laurowy1 sztuka
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Posiekany szczypiorek3 łyżeczki
Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Rozgrzej dużą patelnię. Posmaruj każdy kawałek chleba z obu stron masłem, używając jednej łyżki stołowej masła na każdy kawałek. Następnie, połóż chleb na patelni i smaż do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Odstaw patelnię lub wykonuj równocześnie z „Krokiem 2”

KROK 2.

Do małego rondelka wlej śmietanę wraz z czosnkiem i liściem laurowym, następnie doprowadź do wrzenia na średnio-niskim ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Usuń liść laurowy i czosnek.

KROK 3.

Polej dwoma łyżkami gorącej śmietany każdą kromkę chleba. Następnie, ostrożnie wbij dwa jajka na każdy z kawałków chleba, uważając, by nie uszkodzić żółtek. Polej jajka pozostałą śmietaną i zacznij zapiekać całość na patelni.

KROK 4.

Piecz, aż białka będą gotowe, ale żółtka wciąż będą płynne, około 13 minut. Jeśli widzisz, że białko za wolno się ścina, przykryj patelnie pokrywką.

KROK 5.

Posyp szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Najlepiej smakuje podane natychmiast, smacznego!