kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Wielkanocne menu Davida Gaboriaud – Fondant czekoladowy z marakują

To bardzo prosta ale niezwykle efektowna wersja czekoladowego deseru. Płynna czekolada przełamana smakiem kwaśnawej marakui. Aż rozpływa się w ustach.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
30 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2
Fondant czekoladowy z marakują

Składniki

jaja Kotliny Natury3 sztuki
gorzka czekolada200 g
masło100 g + 2 łyżki do wysmarowania naczyń
cukier trzcinowy60 g
mąka25 g
sólszczypta

Przygotowanie

KROK 1.

Podgrzewamy piekarnik na 180 stopni. Rozpuszczamy czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Jaja ubijamy z cukrem trzepaczką. Do ubitej masy dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy ją z masą i przelewamy do ceramicznych kokilek do ¾ wysokości naczynia. Wkładamy do piekarnika na około 10 minut.

KROK 2.

Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe, delikatnie potrząsając nim na blaszce. Jeśli będzie odrywało się od brzegów naczynia i trzęsło jak galera – jest gotowe. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i delikatnie przekładamy z wciąż ciepłych kokilek na talerzyki. Wnętrze ciasta powinno być płynne.

KROK 3.

Rozkrajamy dojrzałą marakuję na pół i z pomocą łyżeczki polewamy wnętrzem owoca fondant.