Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Farinata z pieczoną dynią
Farinatę można podawać z dowolnymi składnikami lub po prostu polać ją oliwą i posypać solą w płatkach. Nasza będzie miała jesienny charakter. Na wierzchu placka układamy pieczoną dynię, brukselkę z patelni, cebulkę, labneh i jaja Kotliny Natury gotowane 6 minut.
Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi, wystarczy, że pokroicie ją jak pizze. Smacznego!
40 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
W średniej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, 1 łyżkę oliwy z oliwek i sól. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 minut.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój dynię w cienkie łódeczki, ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą oraz dopraw solą. Piecz ok. 15 minut, dopóki dynia nie będzie miękka i lekko przypieczona. Posiekaj cebulę w piórka i karmelizuj ją na patelni z łyżką masła i szczyptą cukru. Następnie obierz brukselki i gotuj je w garnku w dobrze posolonej wodzie, przez 5 minut. Odlej wodę z garnka, osusz je, przekrój na pół i podsmaż na łyżce masła razem z tymiankiem, mają się lekko przypalić.
W małym garnku ugotuj jaja Kotliny Natury. Gotuj je 6 minut od zagotowania wody. Następnie przelej je zimną wodą i zahartuj w misce z wodą i lodem. Obierz jaja i pokrój je na grube plasterki.
Rozgrzej mocno łyżkę oliwy z oliwek na patelni i wlej ciasto na farinatę (tak samo, jak w przypadku smażenia naleśników, tylko placek ma być grubszy), po 1,5-2 minutach obróć placek i usmaż z drugiej strony (jeśli nie możesz go obrócić, przykryj patelnię dużym talerzem i z jego pomocą obróć patelnię). Powinien być złocisty. Powtórz czynność z resztą ciasta.
Każdy z placków udekoruj serkiem labneh, dynią, brukselką oraz cebulą. Całość posyp posiekanym koperkiem i tymiankiem oraz zmielonym czerwonym pieprzem. Dopraw do smaku.