kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Farinata z pieczoną dynią

Farinata to danie o wojskowym rodowodzie, które wywodzi się z czasów Imperium Rzymskiego. Żołnierze stacjonujący w okolicach Genui przygotowywali ten prosty przysmak z mąki ciecierzycy i wody. Placki były pieczone na nagrzanych słońcem kamieniach lub nawet bezpośrednio na własnych tarczach. Przygotowanie jej dziś będzie jeszcze prostsze, bo wystarczy usmażyć ją na patelni.
Farinatę można podawać z dowolnymi składnikami lub po prostu polać ją oliwą i posypać solą w płatkach. Nasza będzie miała jesienny charakter. Na wierzchu placka układamy pieczoną dynię, brukselkę z patelni, cebulkę, labneh i jaja Kotliny Natury gotowane 6 minut.
Sprawdzi się jako danie na obiad, kolację lub spotkanie ze znajomymi, wystarczy, że pokroicie ją jak pizze. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Farinata z pieczoną dynią, brukselką, cebulą, labnehem, jajem gotowanym 6 minut, posypana koperkiem i tymiankiem.

Składniki

Mąka z ciecierzycy250 g
Woda250 g
Oliwa z oliwek2 łyżki
Sól½ łyżeczki
Mała dynia hokkaido1 sztuka
Brukselka250 g
Duża cebula1 sztuka
Jaja Kotliny Natury3 sztuki
Masło2 łyżki
Cukier1 szczypta
Labneh1 opakowanie
Tymianek8 gałązek

Do podania

Koperek
Tymianek
Czerwony pieprz
Sól

Przygotowanie

KROK 1.

W średniej misce wymieszaj mąkę z ciecierzycy, wodę, 1 łyżkę oliwy z oliwek i sól. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i odstaw na 30 minut.

KROK 2.

W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Pokrój dynię w cienkie łódeczki, ułóż na blasze do pieczenia, polej oliwą oraz dopraw solą. Piecz ok. 15 minut, dopóki dynia nie będzie miękka i lekko przypieczona. Posiekaj cebulę w piórka i karmelizuj ją na patelni z łyżką masła i szczyptą cukru. Następnie obierz brukselki i gotuj je w garnku w dobrze posolonej wodzie, przez 5 minut. Odlej wodę z garnka, osusz je, przekrój na pół i podsmaż na łyżce masła razem z tymiankiem, mają się lekko przypalić.

KROK 3.

W małym garnku ugotuj jaja Kotliny Natury. Gotuj je 6 minut od zagotowania wody. Następnie przelej je zimną wodą i zahartuj w misce z wodą i lodem. Obierz jaja i pokrój je na grube plasterki.

KROK 4.

Rozgrzej mocno łyżkę oliwy z oliwek na patelni i wlej ciasto na farinatę (tak samo, jak w przypadku smażenia naleśników, tylko placek ma być grubszy), po 1,5-2 minutach obróć placek i usmaż z drugiej strony (jeśli nie możesz go obrócić, przykryj patelnię dużym talerzem i z jego pomocą obróć patelnię). Powinien być złocisty. Powtórz czynność z resztą ciasta.

KROK 5.

Każdy z placków udekoruj serkiem labneh, dynią, brukselką oraz cebulą. Całość posyp posiekanym koperkiem i tymiankiem oraz zmielonym czerwonym pieprzem. Dopraw do smaku.