kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Dyniowe frytki z tartym żółtkiem

Nasz ukochany sezon na dynię trwa. Przygotowaliśmy dla Was przepis na to, jak z jej pomocą dodać koloru coraz bardziej szarej jesieni. Spróbujcie przygotować dyniowe frytki z tartym żółtkiem i szczypiorkiem, a od razu zrobi się Wam przyjemniej! To bardzo prosty przepis, nie wymaga wielu składników. Wystarczy dynia piżmowa, pudełko soli gruboziarnistej i żółtka Kotliny Natury. Same żółtka umieszcza się w płaskim, plastikowym pojemniku, którego powierzchnia wypełniona jest solą, a później delikatnie przysypujemy je kolejną warstwą soli. Po dwóch dniach żółtka zmieniają konsystencję, stają się twarde i można je zetrzeć na tarce. Posypać możecie nimi zarówno frytki, jak i makaron, czy inne wytrawne danie. Wystarczy odrobina wyobraźni!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 porcje
Dyniowe frytki z tartym żółtkiem i szczypiorkiem

Składniki

Dynia piżmowaPołowa dużej dyni
Skrobia kukurydziana5 łyżek
Olej słonecznikowy500 ml
Sól gruboziarnista1 kg
Jaja Kotliny Natury4 żółtka
Szczypiorek1 pęczek
Sól i pieprzdo smaku
Majonez

Przygotowanie

KROK 1.

Żółtka należy przygotować dwa dni wcześniej

KROK 2.

Wsyp sól gruboziarnistą do małego, płaskiego pojemnika. Następnie zrób w niej cztery małe dołki, do których wbijesz po kolei żółtka. Same żółtka, bez białka, to bardzo ważne. Delikatnie przysyp wbite żółtka solą, która Ci została, tak żeby nie było ich widać. Po ok. dwóch dniach sól wyciągnie z żółtek całą wilgoć (trzymaj je odsłonięte, w suchym miejscu) i staną się zwarte. Twarde żółtka obmyj pod wodą z soli i osusz ręcznikiem papierowym. Będzie je można zetrzeć na tarce niczym parmezan.

KROK 3.

Pokrój dynię w słupki, kształtem zbliżone do grubszych frytek. Posól dyniowe frytki i odstaw na 15 minut. Następnie odsącz z nich wodę i obtocz w skrobi kukurydzianej. Skrobia doda im chrupkości.

KROK 4.

Wlej do średniego garnka pół litra oleju słonecznikowego. Poczekaj, aż będzie gorący i partiami smaż w nim frytki. Gdy będą al dente (3-5 min), odłów je łyżką cedzakową i układaj w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.

KROK 5.

Usmażone frytki przełóż do płaskiego naczynia lub miski. Na tarce zetrzyj przygotowane wcześniej żółtka i posyp nimi frytki. Do smaku dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Frytki można podawać z majonezem.