Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Dyniowe frytki z tartym żółtkiem
40 minut
4 porcje

Składniki
Przygotowanie
Żółtka należy przygotować dwa dni wcześniej
Wsyp sól gruboziarnistą do małego, płaskiego pojemnika. Następnie zrób w niej cztery małe dołki, do których wbijesz po kolei żółtka. Same żółtka, bez białka, to bardzo ważne. Delikatnie przysyp wbite żółtka solą, która Ci została, tak żeby nie było ich widać. Po ok. dwóch dniach sól wyciągnie z żółtek całą wilgoć (trzymaj je odsłonięte, w suchym miejscu) i staną się zwarte. Twarde żółtka obmyj pod wodą z soli i osusz ręcznikiem papierowym. Będzie je można zetrzeć na tarce niczym parmezan.
Pokrój dynię w słupki, kształtem zbliżone do grubszych frytek. Posól dyniowe frytki i odstaw na 15 minut. Następnie odsącz z nich wodę i obtocz w skrobi kukurydzianej. Skrobia doda im chrupkości.
Wlej do średniego garnka pół litra oleju słonecznikowego. Poczekaj, aż będzie gorący i partiami smaż w nim frytki. Gdy będą al dente (3-5 min), odłów je łyżką cedzakową i układaj w naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
Usmażone frytki przełóż do płaskiego naczynia lub miski. Na tarce zetrzyj przygotowane wcześniej żółtka i posyp nimi frytki. Do smaku dopraw solą i pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem. Frytki można podawać z majonezem.