kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Domowy omlet tamago z zielonymi warzywami i ryżem

Składniki

jaja Kotlina Natury3 sztuki
cukierszczypta
sos sojowy1 łyżka

Do podania

suchy ryż½ szklanki
wodorosty nori¼ arkusza
świeża kolendra, pachnotka, rukwia wodna, portulaka, musztardowiec lub inne ulubione zioła i sałatypo małej garści
mini cukinie2 sztuki
fasolka szparagowagarść

Przygotowanie

KROK 1.

Omlet:

Roztrzep jajka jak najdelikatniej, dodaj cukier i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj.

Możesz wszystko przecedzić przez sito, żeby masa była gładka.

Wlej cienką warstwę ciasta na mocno rozgrzaną patelnię.

Kiedy ciasto lekko się zetnie, złóż je ostrożnie w 1/3 długości i przyciśnij delikatnie łopatką lub pałeczkami, aby obie części się zlepiły.  Następnie złóż ciasto po raz kolejny i ponownie przyciśnij od góry, aby wszystkie części się zlepiły.

Wylej kolejną porcję ciasta, delikatnie podnosząc już usmażony omlet tak, aby część ciasta wlała się pod niego i by warstwy zlepiły się razem. Ponownie złóż omlet.

Ponawiamy wylewanie warstw aż otrzymamy równy zwarty blok jajeczny, o grubości ścianek patelni.

Delikatnie podsmażamy omleta ze wszystkich stron, silnie go naciskając. Charakterystyczne piszczenie jest dowodem na obecność płynu wewnątrz omleta. Gotowy omlet nie będzie wydawał żadnych dźwięków.

KROK 2.

Do podania:

Ryż dokładnie przemyj pod zimną wodą. Zalej szklanką wody, dosól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do momentu, gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.

Pokrój nori w cienkie paseczki, którymi przyozdobisz ryż.

Ugotuj fasolkę szparagową – wrzuć do wrzątku i gotuj do 5 minut, by zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze.

Cukinię zblanszuj i pokrój plasterki.

Całość przełóż do lunchboxa i posyp świeżymi ziołami.