Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Domowy omlet tamago z zielonymi warzywami i ryżem
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Omlet:
Roztrzep jajka jak najdelikatniej, dodaj cukier i sos sojowy. Delikatnie wymieszaj.
Możesz wszystko przecedzić przez sito, żeby masa była gładka.
Wlej cienką warstwę ciasta na mocno rozgrzaną patelnię.
Kiedy ciasto lekko się zetnie, złóż je ostrożnie w 1/3 długości i przyciśnij delikatnie łopatką lub pałeczkami, aby obie części się zlepiły. Następnie złóż ciasto po raz kolejny i ponownie przyciśnij od góry, aby wszystkie części się zlepiły.
Wylej kolejną porcję ciasta, delikatnie podnosząc już usmażony omlet tak, aby część ciasta wlała się pod niego i by warstwy zlepiły się razem. Ponownie złóż omlet.
Ponawiamy wylewanie warstw aż otrzymamy równy zwarty blok jajeczny, o grubości ścianek patelni.
Delikatnie podsmażamy omleta ze wszystkich stron, silnie go naciskając. Charakterystyczne piszczenie jest dowodem na obecność płynu wewnątrz omleta. Gotowy omlet nie będzie wydawał żadnych dźwięków.
Do podania:
Ryż dokładnie przemyj pod zimną wodą. Zalej szklanką wody, dosól do smaku i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut – do momentu, gdy ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki.
Pokrój nori w cienkie paseczki, którymi przyozdobisz ryż.
Ugotuj fasolkę szparagową – wrzuć do wrzątku i gotuj do 5 minut, by zachować wszystkie walory smakowe i odżywcze.
Cukinię zblanszuj i pokrój plasterki.
Całość przełóż do lunchboxa i posyp świeżymi ziołami.