Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Domowy makaron z dynią, szałwią i palonym masłem
Puree z dyni, do tego aromatyczna szałwia z palonym masłem i prawdziwy, domowy makaron… Czy może być coś smaczniejszego i przyjemniejszego na długie, jesienne wieczory?
Składniki
jaja Kotlina Natury7 sztuk
dobra mąka pszenna700 g
Do podania
dynia, pokrojona na kawałki 1,5 kg
mleko1 ½ szklanki
czosnek4 ząbki
płatki chili1 łyżeczka
sól½ łyżeczka
dobrej jakości masło solonego 100 g
listki szałwigarść
świeżo starty parmezan100 g
oliwa z oliwek
Przygotowanie
KROK 1.
Na blat lub stolnicę przesypać całą mąkę, zrobić w niej wgłębienie i wbić jaja.
KROK 2.
Ubić widelcem jaja aż do uzyskania gładkiej masy i stopniowo dodawać do masy mąkę, aż do momentu, kiedy razem się wymiesza do konsystencji kruszonki.
KROK 3.
Natępnie ugniatać ciasto w rękach przez 5 minut, aż do uzyskania gładkiej masy.
KROK 4.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
KROK 5.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 8 części i każdą z części rozwałkować na grubość 0,5 centymetra.
KROK 6.
Każdy z rozwałkowanych kawałków pokroić na małe plasterki o szerokości 0,5 centymetra, a następnie uformować je w dłoniach, aby nadać im okrągły kształt.
KROK 7.
Makaron gotować przez ok. 3-4 minuty i odsączyć.
KROK 8.
Sos:
- Pokrojoną dynię, razem z czosnkiem i płatkami chili podsmażyć szybko na oliwie z oliwek.
- Dodać do tego mleko i dusić przez ok. 20 minut, do momentu aż dynia nie zmięknie, a później całość zblendować do gładkiej masy i odstawić na bok.
- Na patelni roztopić masło z szałwią i trzymać na ogniu tak długo, aż masło się nie zezłoci, a listki szałwii nie staną się chrupiące.
- Na talerz wyłożyć ugotowany makaron, polać to sosem dyniowym, a całość skropić palonym masłem z szałwią i posypać świeżo startym parmezanem.