Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Cytrynowa zupa z tortellini
25 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Zagotuj 2 litry wody w średnim garnku. Dodaj odpowiednią ilość bulionu warzywnego i całość dokładnie wymieszaj. Do bulionu wrzuć tortellini i ugotuje je zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zdejmij garnek z ognia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pierożki do misek.
Przekrój na pół cytrynę i wyciśnij z niej sok- około 50 ml. Następnie w średniej misce wymieszaj sok z cytryny, jaja Kotliny Natury i łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Ponownie podgrzej garnek z bulionem. Odlej jeden kubek bulionu (ma być ciepły, ale nie gorący) i bardzo powoli zacznij go dolewać do jajek, cały czas mieszając całość trzepaczką. Ten krok, zwany temperowaniem, powoli rozgrzewa delikatne jaja, dzięki czemu nie zetną się po wlaniu ich do reszty gorącego bulionu.
Ciągle mieszając, stopniowo zacznij wlewać ciepłą masę jajeczną do pozostałego w garnku bulionu. Gotuj, często mieszając, na średnim ogniu, aż do lekkiego zgęstnienia, 5-7 minut (nie dopuszczaj do całkowitego zagotowania się bulionu). Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do zupy dodaj zblanszowany szpinak i świeży, posiekany koperek. Nalej bulion do misek z tortellini. Skrop oliwą z oliwek i posyp parmezanem.