kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Cytrynowa zupa z tortellini

Nietypowy przepis na zupę inspirowaną tradycyjnym greckim- avgolemono, co oznacza „jajo-cytryna”. To charakterystyczne połączenie jest również powszechne w kuchni tureckiej, bałkańskiej, arabskiej, włoskiej i sefardyjskiej kuchni żydowskiej. Cytrynowy bulion jest zdrowy i pożywny, idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym lub w czasie przeziębienia. Powstaje na bazie rosołu, zagęszczonego jajami, a charakterystycznego smaku dodaje mu sok z cytryny. Zwyczajowo serwuje się go z dodatkiem ryżu i mięsa drobiowego. My dodamy do zupy pierożki tortellini oraz szpinak i koperek sprawiając, że połączy w sobie pierwsze i drugie danie obiadowe. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się w te dni, gdy nie masz czasu na skomplikowanie gotowanie. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
25 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Cytrynowy bulion z pierożkami tortellini, szpinakiem, koperkiem i parmezanem.

Składniki

Baby szpinak1 opakowanie
Koper1 pęczek
Bulion warzywny2 litry
Tortellini z ricottą250 gram
Cytryna1 sztuka
Jaja Kotliny Natury4 jaja

Do podania

Sól
Świeżo mielony pieprz
Oliwa z oliwek
Parmezan

Przygotowanie

KROK 1.

Zagotuj 2 litry wody w średnim garnku. Dodaj odpowiednią ilość bulionu warzywnego i całość dokładnie wymieszaj. Do bulionu wrzuć tortellini i ugotuje je zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie zdejmij garnek z ognia. Za pomocą łyżki cedzakowej przełóż pierożki do misek.

KROK 2.

Przekrój na pół cytrynę i wyciśnij z niej sok- około 50 ml. Następnie w średniej misce wymieszaj sok z cytryny, jaja Kotliny Natury i łyżeczkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

KROK 3.

Ponownie podgrzej garnek z bulionem. Odlej jeden kubek bulionu (ma być ciepły, ale nie gorący) i bardzo powoli zacznij go dolewać do jajek, cały czas mieszając całość trzepaczką. Ten krok, zwany temperowaniem, powoli rozgrzewa delikatne jaja, dzięki czemu nie zetną się po wlaniu ich do reszty gorącego bulionu.

KROK 4.

Ciągle mieszając, stopniowo zacznij wlewać ciepłą masę jajeczną do pozostałego w garnku bulionu. Gotuj, często mieszając, na średnim ogniu, aż do lekkiego zgęstnienia, 5-7 minut (nie dopuszczaj do całkowitego zagotowania się bulionu). Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

KROK 5.

Do zupy dodaj zblanszowany szpinak i świeży, posiekany koperek. Nalej bulion do misek z tortellini. Skrop oliwą z oliwek i posyp parmezanem.