Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Cebulowy ramen z jajem
45 minut
4 osoby
Składniki
Do podania
Przygotowanie
Obierz cebule, przekrój je na pół i zdejmij skórki, odkładając łupiny na później. Cebule pokrój drobno wzdłuż włókien (dzięki temu lepiej zachowają kształt), a czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Do garnka średniej wielkości z pokrywką, postawionego na dużym ogniu, dodaj masło, olej roślinny, cebule, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień na niski. Cebulę duś na maśle przez 20 minut, mieszając i sprawdzając, aby uniknąć przypalenia- możesz dodać odrobinę wody.
W międzyczasie połącz wszystkie składniki bulionu oraz szczyptę soli w dużym dzbanku. Odstaw. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i opłucz zimną wodą. Odłóż na bok.
Po 20 minutach gotowania cebuli wlej wino i zwiększ ogień. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn odparuje, a cebula delikatnie się przyrumieni i skarmelizuje. Dodaj mieszankę bulionu i tymianek, a następnie dobrze wymieszaj. Na wierzchu ramen połóż odłożone łupiny cebuli, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień na niski. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Usuń łupiny cebuli z garnka. Dodaj 4 łyżki startego cheddara i trzy łyżki soku z cytryny do ramenu, a następnie dokładnie wymieszaj. Nalej zupę cebulową do czterech misek, rozdziel makaron między miski, kładąc go na powierzchni zupy. Na wierzch zetrzyj cheddar i włóż po jednym surowym żółtku do każdej porcji. Posyp prażonym sezamem, olejem sezamowym i zieloną dymką.