kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Cebulowy ramen z jajem

Marzysz o czymś rozgrzewającym i pełnym smaku na chłodniejsze dni? Zupa cebulowa to prosty, ale niezwykle satysfakcjonujący sposób na rozgrzanie w chłodny dzień. Głęboki smak karmelizowanej cebuli w połączeniu z makaronem ramen i delikatnym żółtkiem tworzy idealne, pełne umami danie. To przepis, który łączy klasykę z nowoczesnym twistem i na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe. Jest sycąca, aromatyczna i w sam raz na wieczory, gdy potrzebujesz czegoś wyjątkowego, ale łatwego w przygotowaniu. Przekonaj się, jak pyszne może być to połączenie!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
45 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Ramen z karmelizowaną cebulą, żółtkiem, serem cheddar oraz sezamem i dymką

Składniki

Masło4 łyżki
Olej roślinny4 łyżki
Cebula8 sztuk
Czosnek8 ząbków
Białe wino250 ml
Tymianek4 gałązki
Makaron ramen500 g
Do bulionu:
Miód2 łyżki
Sos sojowy4 łyżki
Sos rybny2 łyżki
Bulion wołowy lub wege1,5 l
Mielony biały pieprz½ łyżeczki

Do podania

Jaja Kotliny Natury w temperaturze pokojowej4 żółtka
Prażony sezam4 łyżki
Dymka, posiekana4 łyżki
Sok z cytryny3 łyżki
Olej sezamowy2 łyżki
Starty ser cheddar

Przygotowanie

KROK 1.

Obierz cebule, przekrój je na pół i zdejmij skórki, odkładając łupiny na później. Cebule pokrój drobno wzdłuż włókien (dzięki temu lepiej zachowają kształt), a czosnek obierz i pokrój w plasterki.

KROK 2.

Do garnka średniej wielkości z pokrywką, postawionego na dużym ogniu, dodaj masło, olej roślinny, cebule, czosnek i 1 łyżeczkę soli. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień na niski. Cebulę duś na maśle przez 20 minut, mieszając i sprawdzając, aby uniknąć przypalenia- możesz dodać odrobinę wody.

KROK 3.

W międzyczasie połącz wszystkie składniki bulionu oraz szczyptę soli w dużym dzbanku. Odstaw. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i opłucz zimną wodą. Odłóż na bok.

KROK 4.

Po 20 minutach gotowania cebuli wlej wino i zwiększ ogień. Gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż cały płyn odparuje, a cebula delikatnie się przyrumieni i skarmelizuje. Dodaj mieszankę bulionu i tymianek, a następnie dobrze wymieszaj. Na wierzchu ramen połóż odłożone łupiny cebuli, przykryj pokrywką i zmniejsz ogień na niski. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

KROK 5.

Usuń łupiny cebuli z garnka. Dodaj 4 łyżki startego cheddara i trzy łyżki soku z cytryny do ramenu, a następnie dokładnie wymieszaj. Nalej zupę cebulową do czterech misek, rozdziel makaron między miski, kładąc go na powierzchni zupy. Na wierzch zetrzyj cheddar i włóż po jednym surowym żółtku do każdej porcji. Posyp prażonym sezamem, olejem sezamowym i zieloną dymką.