Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
100
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
SHARE
POBIERZ PRZEPIS (PDF)
Biszkopt malinowo-kokosowy
Biszkopt to bazowe ciasto wielu wypieków. Jego skład jest niezwykle prosty, ale właściwie przygotowany i podany z pysznymi dodatkami, może zrobić niemałe wrażenie. My polecamy klasyczny biszkopt w odsłonie malinowo-koksowej.
Składniki
BISZKOPT
jaja Kotlina Natury4 sztuki
cukier puder⅔ szklanki
ekstrakt wanilii1 łyżeczka
mąka pszenna1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
szczypta soli
KREM KOKOSOWY
śmietanka kremówka300 ml
jogurt kokosowy¾ szklanki
cukier puder2 łyżki
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
świeże maliny1 szklanka
SOS MALINOWY
świeże maliny1 szklanka
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
syrop klonowy2 łyżki
mleko migdałowe½ szklanki
Do podania
świeże maliny
płatki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1.
Biszkopt
- Rozgrzać piekarnik do 180° i przygotować 2 okrągłe formy do pieczenia.
- W misce rozbić jaja aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i ubijać, aż cukier zmiesza się z masą jajeczną. W ten sposób – łyżka po łyżce – dodawać cukier, a kiedy cały zostanie wymieszany z masą jajeczną, ubijać ją jeszcze przez 6 minut.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodawać do masy jajecznej, aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelać ostrożnie do dwóch foremek i piec w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć oba biszkopty z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie wyciągnąć ciasta z foremek, odwrócić na drugą stronę i zostawić, aż całkowicie wystygną.
KROK 2.
Kremowe nadzienie
- Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
- Kiedy śmietana będzie gotowa, dodać jogurt kokosowy, maliny i delikatnie wymieszać.
- Gotowy krem odstawić na bok.
KROK 3.
Sos malinowy
- Zblendować razem maliny, wanilię, syrop klonowy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Zblendowany sos odstawić na bok.
KROK 4.
Przygotowanie całości
- Położyć jeden biszkopt na paterze lub dużym płaskim talerzu.
- Rozsmarować na biszkopcie krem kokosowo-malinowy, a na to położyć drugi biszkopt.
- Biszkopt polać sosem malinowym, a na wierzchu ułożyć świeże maliny i płatki kokosowe.