kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Biszkopt malinowo-kokosowy

Biszkopt to bazowe ciasto wielu wypieków. Jego skład jest niezwykle prosty, ale właściwie przygotowany i podany z pysznymi dodatkami, może zrobić niemałe wrażenie. My polecamy klasyczny biszkopt w odsłonie malinowo-koksowej.

Składniki

BISZKOPT
jaja Kotlina Natury4 sztuki
cukier puder⅔ szklanki
ekstrakt wanilii1 łyżeczka
mąka pszenna1 szklanka
proszek do pieczenia1 łyżeczka
szczypta soli
KREM KOKOSOWY
śmietanka kremówka300 ml
jogurt kokosowy¾ szklanki
cukier puder2 łyżki
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
świeże maliny1 szklanka
SOS MALINOWY
świeże maliny1 szklanka
ekstrakt z wanilii1 łyżeczka
syrop klonowy2 łyżki
mleko migdałowe½ szklanki

Do podania

świeże maliny
płatki kokosowe

Przygotowanie

KROK 1.

Biszkopt

  1. Rozgrzać piekarnik do 180° i przygotować 2 okrągłe formy do pieczenia.
  2. W misce rozbić jaja aż będą lekkie i puszyste. Następnie dodać łyżkę cukru pudru i ubijać, aż cukier zmiesza się z masą jajeczną. W ten sposób – łyżka po łyżce – dodawać cukier, a kiedy cały zostanie wymieszany z masą jajeczną, ubijać ją jeszcze przez 6 minut.
  3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie dodawać do masy jajecznej, aż do uzyskania jednolitej masy.
  4. Masę przelać ostrożnie do dwóch foremek i piec w piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie wyciągnąć oba biszkopty z piekarnika i studzić przez 5 minut. Następnie wyciągnąć ciasta z foremek, odwrócić na drugą stronę i zostawić, aż całkowicie wystygną.
KROK 2.

Kremowe nadzienie

  1. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii.
  2. Kiedy śmietana będzie gotowa, dodać jogurt kokosowy, maliny i delikatnie wymieszać.
  3. Gotowy krem odstawić na bok.
KROK 3.

Sos malinowy

  1. Zblendować razem maliny, wanilię, syrop klonowy aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Zblendowany sos odstawić na bok.
KROK 4.

Przygotowanie całości

  1. Położyć jeden biszkopt na paterze lub dużym płaskim talerzu.
  2. Rozsmarować na biszkopcie krem kokosowo-malinowy, a na to położyć drugi biszkopt.
  3. Biszkopt polać sosem malinowym, a na wierzchu ułożyć świeże maliny i płatki kokosowe.