Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.
Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Bibimbap
Bibimbap przygotowuje się z wielu różnych składników i dodawać można do niego to, na co ma się ochotę, ważne, żeby tylko nie zapomnieć o podstawie, czyli ryżu i żółtkach jaj.
60-75 minut
2
Składniki
Przygotowanie
Łososia pokroić w kostkę i zamarynować 2 łyżkach oleju sezamowego
Tofu pokroić w kostki i podsmażyć na oleju kokosowym.
Sparzyć szpinak, doprawić go sokiem z limonki, cukrem, świeżo startym imbirem i czosnkiem, na koniec posypać prażonym białym sezamem.
Fasolkę szparagową podgotować kilka minut na parze, następnie doprawić sosem sojowym oraz odrobiną cukru i octu ryżowego.
Grzyby shitake pokroić w paski i podsmażyć na oleju kokosowym, doprawić sosem sojowym.
Marchewkę pokroić w słupki, sparzyć na parze i doprawić do smaku solą.
Zaparzyć glony wakame, doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem i octem ryżowym.
Pokroić w plastry zielony ogórek, następnie zamarynować solą, sokiem z limonki i prażonym czarnym sezamem.
Kiełki zielonego groszku umyć i odcedzić.
Ugotować ryż i przełożyć do rozgrzanej kamiennej miseczki.
Na tak przygotowanym ryżu ułożyć wszystkie pozostałe składniki, a na ich samą górę żółtka z jaj.
Opcjonalnie w osobnej misce wymieszać sos do bibimbap
- 3 łyżki sosu gochujang (koreańska pasta chili)
- 2 łyżki mirin
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka octu winnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę