kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Bibimbap

Bibimbap, czyli „mieszany ryż” to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Jest to potrawa smaczna i prosta w przygotowaniu, dzięki czemu zyskała ogromną popularność na całym świecie.

Bibimbap przygotowuje się z wielu różnych składników i dodawać można do niego to, na co ma się ochotę, ważne, żeby tylko nie zapomnieć o podstawie, czyli ryżu i żółtkach jaj.
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
60-75 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
2

Składniki

surowy łosoś bez skóry – pokrojony w kostkę250 g
ryż400 g
surowe żółtka z jaj Kotlina Natury2 sztuki
młode marchewki4 sztuki
grzyby shitake5 sztuk
kiełki zielonego groszku1 opakowanie
świeży szpinak200 g
fasolka szparagowa200 g
zielony ogórek1 sztuka
kimchi1 opakowanie
twarde tofu1 opakowanie
suszone glony wakame2 łyżki
sezam biały prażony1 łyżka
czosnek1 ząbek
kawałek świeżego imbiruok. 2 cm
sos rybny
olej sezamowy
olej kokosowy do smażenia
sos sojowy
ocet ryżowy
cukier trzcinowy
sok z limonki
sól

Przygotowanie

KROK 1.

Łososia pokroić w kostkę i zamarynować 2 łyżkach oleju sezamowego

KROK 2.

Tofu pokroić w kostki i podsmażyć na oleju kokosowym.

KROK 3.

Sparzyć szpinak, doprawić go sokiem z limonki, cukrem, świeżo startym imbirem i czosnkiem, na koniec posypać prażonym białym sezamem.

KROK 4.

Fasolkę szparagową podgotować kilka minut na parze, następnie doprawić sosem sojowym oraz odrobiną cukru i octu ryżowego.

KROK 5.

Grzyby shitake pokroić w paski i podsmażyć na oleju kokosowym, doprawić sosem sojowym.

KROK 6.

Marchewkę pokroić w słupki, sparzyć na parze i doprawić do smaku solą.

KROK 7.

Zaparzyć glony wakame, doprawić sosem sojowym, olejem sezamowym, cukrem i octem ryżowym.

KROK 8.

Pokroić w plastry zielony ogórek, następnie zamarynować solą, sokiem z limonki i prażonym czarnym sezamem.

KROK 9.

Kiełki zielonego groszku umyć i odcedzić.

KROK 10.

Ugotować ryż i przełożyć do rozgrzanej kamiennej miseczki.

KROK 11.

Na tak przygotowanym ryżu ułożyć wszystkie pozostałe składniki, a na ich samą górę żółtka z jaj.

KROK 12.

Opcjonalnie w osobnej misce wymieszać sos do bibimbap

  • 3 łyżki sosu gochujang (koreańska pasta chili)
  • 2 łyżki mirin
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę