kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Bali bowl

Prosta, zdrowa, kolorowa i pyszna- oto wegetariańska miska inspirowana wakacjami na Bali. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy uwielbiają zdrowe i świeże jedzenie. To idealny posiłek na upalne dni oraz gdy czujemy, że wreszcie przypadałoby się zjeść „coś” zdrowego!
Pełen witamin i minerałów bowl jest fantastycznym pomysłem na dobry początek dnia. Świetnie sprawdzi się w roli śniadania, ale również jako nieskomplikowany w przygotowaniu lunch. Bazą naszego kolorowego bowl’a jest czerwony ryż oraz świeże warzywa: awokado, kiełki, marchewka, fasolka, kukurydza, sałata, jadalne kwiaty. Oczywiście nie mogliśmy zapomnieć o jaju, tym razem jest to słoneczne jajko sadzone. Rozpływające się żółtko i sos sprawiają, że nie da się go przestać jeść. Spróbujcie skomponować własną miskę, możecie wzbogacić ją o tofu lub ulubione warzywa!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
50 min
ikonaILOŚĆ PORCJI
4 osoby
Bali bowl z awokado, kiełkami, marchewką, sadzonym jajem i jadalnymi kwiatami

Składniki

MISKA:
Czerwony lub czarny ryż170g
Oliwa z oliwek4 łyżki
Awokado1 sztuka
Marchewka (paseczki)1-2 filiżanki
Kiełki (2 rodzaje)100 g
Fasolka zielona200 g
Kukurydza2 kolby
Miks sałatkowy młodych liści1 opakowanie
Jaja Kotliny Natury4 sztuki
Masło1 łyżka
SOS:
Tahina4 łyżki
Jogurt naturalny6 łyżek
Sok z limonki lub cytryny3 łyżki
Oliwa z oliwek3 łyżki
Sól i czerwony pieprz do smaku

Przygotowanie

KROK 1.

Krok 1.

Gotuj ryż do momentu, w którym będzie miękki, ale wciąż sprężysty- ok. 35 minut, w ilości wody dwukrotnie większej niż ilość samych ziaren. Woda powinna być posolona.

KROK 2.

Krok 2.
Gdy ryż ostygnie, podziel go na cztery miski. Na wierzchu każdej z misek układają wokół- kiełki, marchewkę, listki młodej sałaty, ugotowaną fasolkę, awokado, po 3 plastry ugotowanej i posolonej kukurydzy. Środek zarezerwuj na jajo. Na środku każdej miski połóż usmażone na maśle jajo sadzone.

KROK 3.

Krok 3.
W małej miseczce połącz składniki sosu. Następnie powoli zacznij dolewać wodę, cały czas mieszając ze sobą składniki. Gdy konsystencja sosu będzie płynna, przestań dolewać wody. Sos dopraw solą i czerwonym pieprzem według własnego uznania.

KROK 4.

Krok 4.
Na koniec, polej bowl odrobioną oliwy oraz sosem. W razie potrzeby dopraw.