Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

Przepisy
z Kotliny Natury
PRZEPISY Z KOTLINY NATURY
Azjatycki naleśnik Bánh Xèo
Delikatny, ryżowy naleśnik na bazie jaj i mleka kokosowego, z krewetkami, aromatycznymi ziołami i świeżym sokiem z limonki. Jest ulubionym daniem południowych Wietnamczyków. Jedzone świeżo po zdjęciu z patelni, są cięte nożyczkami, zawijane w liście sałaty i zanurzane w dipie z sosu rybnego, chili, limonki, czosnku i cukru. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoi kolorowym wyglądem. Jesteśmy przekonani, że doda Wam dużo wiosennej energii. Smacznego!
40 minut
5-6 naleśników

Składniki
Przygotowanie
W średniej misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, sól i kurkumę do połączenia. Wmieszaj 1½ szklanki gorącej wody z kranu (ok 50°), mleko kokosowe, a następnie 2 jaja. Pozostaw ciasto, bez przykrycia, aż zgęstnieje- 30 min. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj około 1 łyżki wody, aby uzyskać właściwą konsystencję.
W małej misce wymieszaj chili, czosnek, kolendrę, sos rybny, sok z limonki, syrop klonowy i ½ szklanki letniej wody. Miskę z sosem postaw na stole.
Podsmażone krewetki, pokrojoną w cienkie plastry kapustę i groszek cukrowy w pojedynczych miseczkach, sałatę, kiełki i grubo posiekane zioła ułóż na talerzach. Naczynia ustaw na stole.
Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Wymieszaj przygotowane ciasto. Wlej i dokładnie rozprowadź jedną porcję ciasta po patelni. Gdy naleśnik będzie złocisto-brązowy, usmaż go z drugiej strony. Powtarzaj tę czynność, dopóki nie usmażysz wszystkich naleśników.
Ciepłe naleśniki nakładaj na talerze i dekoruj przygotowanymi dodatkami. Przybrane Bánh Xèo polej sosem. Smacznego!