kura100

Przepisy
z Kotliny Natury

ikona

PRZEPISY Z KOTLINY NATURY

Misją Kotliny Natury jest inspirowanie niecodziennymi smakami. Łączymy ją z nieustannym odkrywaniem prawdziwego potencjału jaja, a doznaniami dzielimy się z Wami. Poniżej prezentujemy wybrane przepisy, które zabiorą Was w kulinarną podróż przez różnorodne kompozycje smakowe.

POBIERZ PRZEPIS (PDF)

Azjatycki naleśnik Bánh Xèo

Wiosna to czas przebudzenia, przyroda wybucha odcieniami zieleni, a drzewa i kwiaty rozkwitają z dnia na dzień. Równie odświeżającego efektu szukamy na naszych talerzach. Chcemy jeść lekko, smacznie i orzeźwiająco. Z energią wkraczać w coraz cieplejsze i dłuższe dni. Przepis na azjatycki naleśnik Bánh Xèo to połączenie mocno pobudzających smaków.
Delikatny, ryżowy naleśnik na bazie jaj i mleka kokosowego, z krewetkami, aromatycznymi ziołami i świeżym sokiem z limonki. Jest ulubionym daniem południowych Wietnamczyków. Jedzone świeżo po zdjęciu z patelni, są cięte nożyczkami, zawijane w liście sałaty i zanurzane w dipie z sosu rybnego, chili, limonki, czosnku i cukru. To danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również swoi kolorowym wyglądem. Jesteśmy przekonani, że doda Wam dużo wiosennej energii. Smacznego!
ikonaCZAS PRZYGOTOWANIA
40 minut
ikonaILOŚĆ PORCJI
5-6 naleśników
Azjatycki omlet Bánh Xèo z krewetkami, kapustą, kiełkami i świeżymi ziołami.

Składniki

Ciasto:
Mąka ryżowa¾ szklanki
Skrobia kukurydziana1 łyżka
Kurkuma w proszku¼ łyżeczki
Sól½ łyżeczki
Mleko kokosowe1/3 szklanki
Jaja Kotliny Natury2 jaja
Sos:
Chili, drobno pokrojone1 sztuka
Czosnek, drobno posiekany1 ząbek
Sos rybny5 łyżek
Sok z limonki5 łyżek
Syrop klonowy4 łyżki
Kolendra, posiekana2 łyżki
Dodatki:
Krewetki, obrane400 gram
Kapusta czerwona¼ główki
Zielony groszek150 gram
Kiełki mung lub inne1 opakowanie
Młode liście sałaty1 opakowanie
Bazylia tajska lub mięta1 pęczek
Dymka1 pęczek
Kolendra1 pęczek
Olej słonecznikowy do smażenia1 łyżka na naleśnik

Przygotowanie

KROK 1.

W średniej misce wymieszaj mąkę ryżową, skrobię kukurydzianą, sól i kurkumę do połączenia. Wmieszaj 1½ szklanki gorącej wody z kranu (ok 50°), mleko kokosowe, a następnie 2 jaja. Pozostaw ciasto, bez przykrycia, aż zgęstnieje- 30 min. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj około 1 łyżki wody, aby uzyskać właściwą konsystencję.

KROK 2.

W małej misce wymieszaj chili, czosnek, kolendrę, sos rybny, sok z limonki, syrop klonowy i ½ szklanki letniej wody. Miskę z sosem postaw na stole.

KROK 3.

Podsmażone krewetki, pokrojoną w cienkie plastry kapustę i groszek cukrowy w pojedynczych miseczkach, sałatę, kiełki i grubo posiekane zioła ułóż na talerzach. Naczynia ustaw na stole.

KROK 4.

Rozgrzej łyżkę oleju na dużej patelni. Wymieszaj przygotowane ciasto. Wlej i dokładnie rozprowadź jedną porcję ciasta po patelni. Gdy naleśnik będzie złocisto-brązowy, usmaż go z drugiej strony. Powtarzaj tę czynność, dopóki nie usmażysz wszystkich naleśników.

KROK 5.

Ciepłe naleśniki nakładaj na talerze i dekoruj przygotowanymi dodatkami. Przybrane Bánh Xèo polej sosem. Smacznego!