Kotlina Natury

Przepisy

Pieczone ziemniaki Gribiche


Naszym świątecznym prezentem dla Was jest przepis na pieczone ziemniaki Gribiche, które idealnie wpasują się w świąteczne menu. Nie będziemy Was przekonywać, że połączenie jaja i ziemniaka to idealny duet… Sprawdźcie to sami!

4 porcje

Składniki:

  • pół kilograma małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szklanka startego twardego sera jak parmigiano reggiano

na dressing Gribiche:

  • 6 małych posiekanych ogórków konserwowych
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • 1 łyżka posiekanych, odsączonych kaparów
  • 1 łyżka musztardy pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 jaja Kotliny Natury ugotowane na twardo 2 łyżki posiekanych ziół (np. estragonu i pietruszki)

Przygotowanie

Dressing

W małej misce wymieszaj korniszony, oliwę, ocet, kapary i musztardę, przy pomocy trzepaczki tak by uzyskać emulsje. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jaja wraz z ziołami do sosu i delikatnie wymieszaj. Odstaw na bok.

Ziemniaki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 220  stopni. Umyte ziemniaki rozłóż na blaszce, jeśli są zbyt duże przekrój je na pół. Polej olejem i wymieszaj, doprawiając solą i pieprzem. Piecz, od czasu do czasu mieszając, przez 20–25 minut, aż będą miękkie i zyskają złoty kolor. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i posyp połową sera. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz, aż ser się rozpuści, około 1 minuty. Wyjmij z piekarnika, przełóż do miski i przemieszaj, by ser równomiernego pokrył ziemniaki.

Przełóż ziemniaki na półmisek, posyp pozostałym serem. Polej wcześniej przygotowanym dressingiem.