kura100

Wszystko o jajach

biedronka

Dzielimy się wiedzą

Dużo wiemy o jajach i dzielimy się tą wiedzą w sposób łatwy i przystępny. Jaja od wielu lat zajmują ważne miejsce w diecie człowieka. Jajo jest „kapsułą zdrowia” pełną wartości odżywczych: najlepiej przyswajalnego białka, minerałów i witamin, niezbędnych w zbilansowanej diecie, potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Obalamy mity o złym cholesterolu i chowie kur.

19 października 2016

Jak skutecznie obrać jajo na twardo?

CZY ZASTANAWIAŁEŚ SIĘ KIEDYŚ, CZY ISTNIEJE ŁATWIEJSZY SPOSÓB NA OBRANIE JAJA UGOTOWANEGO NA TWARDO, NIŻ OBTŁUKIWANIE GO Z KAŻDEJ STRONY I MOZOLNE OBŁUPYWANIE ZE SKORUPKI?  JEŚLI TAK, MAMY DLA CIEBIE DOBRĄ WIADOMOŚĆ – OD DZIŚ MOŻESZ ROBIĆ TO SPRAWNIEJ NA SZEŚĆ RÓŻNYCH SPOSOBÓW!

Wszystkie metody mają ze sobą trzy wspólne cechy: są skuteczne, szybkie i rozpoczynają się od ugotowania i ostudzenia jaj. Zaczynamy!

 

Metoda klasyczna, czyli “zaczynamy od końcówek”

Jak to zrobić?

Rozbijamy skorupkę po obu stronach ostudzonego i suchego jaja. Pamiętaj, że po szerszej stronie, jajo zawiera pęcherzyk powietrza. To od tego końca najlepiej zacząć obieranie. Jeśli jajo zostało ugotowane i odpowiednio ostudzone – zarówno skorupka, jak i przezroczysta membrana otulająca białko, powinny schodzić bez najmniejszego problemu.

 

Wyroluj jajo, czyli sposób numer dwa

Jak to zrobić?

Na początku postępuj podobnie, jak w pierwszym przypadku: ugotuj, ostudź, wytrzyj do sucha i rozbij skorupkę po dwóch stronach jaja. Następnie przyciśnij je dłonią do blatu i roluj delikatnie jak ciasto. Pod wpływem nacisku skorupka powinna zacząć pękać. Uważaj jedynie, by nie wyrolować samego siebie i nie rozgnieść jaja 😉 Włóż je do miski z ciepłą wodą i zdejmij skorupkę z jego szerszego końca – reszta powinna odejść sama.

 

Użyj łyżeczki

Jak to zrobić?

To szybka i skuteczna metoda, ale wymaga odrobiny praktyki. Zaczynamy tak samo: gotujemy, studzimy i osuszamy. W tym przypadku jednak do rozbicia skorupki po obu końcach jaja, używamy łyżeczki. Po usunięciu części skorupki po szerszej stronie, wsuwamy łyżeczkę do środka – uważając, by nie uszkodzić jaja. Miej się na baczności! Jajo lubi uciekać!

Po czwarte, wstrząśnij jajem

Jak to zrobić?

Po ugotowaniu jaj, wylej wrzątek i zalej garnek zimną wodą. Pozostaw jaja do wystygnięcia. Po kilku minutach wylej wodę, a następnie energicznie potrząśnij garnkiem – tutaj niezbędna okaże się pokrywka. Popękane skorupki usuniesz błyskawicznie zalewając jaja zimną wodą.

 

Dmuchnij lub uderz w jajo

Jak to zrobić?

Zacznij tradycyjnie: ugotuj, ostudź i osusz, a następnie rozbij po obu stronach. Usuń odrobinę skorupki z jednego i drugiego końca jaja – to ta prosta część. Potem chwyć jajo zdecydowanie jedną ręką, a palcem drugiej postaraj się wypchnąć je przez otwór po szerszej stronie (oczywiście, możesz również dmuchnąć w otwór w węższym końcu) – to ta trudniejsza część. Wszyscy jesteśmy jednomyślni – to najbardziej  wyrafinowana metoda obierania jaj na twardo.

 

Nabić jajo w butelkę (a właściwie to w słoik)

Jak to zrobić?

Naszym zdaniem to najbardziej efektowna metoda obierania jaj. Potrzebujesz jedynie słoika, wody i oczywiście – jaja. Umieść jajo wewnątrz słoika i wlej trochę wody. Następnie wstrząśnij nim energicznie. Skorupka powinna pęknąć i samoistnie się usunąć. Prawda, że proste?