Kotlina Natury

Przepisy

Jaja po turecku

30 minut
2 porcje


  • 2 świeże jaja Kotliny Natury
  • 200 g jogurtu greckiego
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • odrobina masła i oliwy
  • szczypta soli
  • wędzona papryka
  • płatki chilli
  • posiekany świeży koperek
  1. Nalejcie wodę na dno sporego garnka i nałóżcie na niego żaroodporną miskę. Gdy woda zagotuje się, włóżcie do niej jogurt, czosnek i sól. Delikatnie mieszajcie całość, uważając by woda nie dotykała dna miski.  Gdy jogurt będzie miał konsystencję lekko ubitej śmietany, wyłączcie ogień i odstawicie miskę na bok.
  2. Następnie rozpuście łyżkę masła na patelni, dodajcie do niego kilka kropel oliwy i posypcie odrobiną wędzonej papryki i płatków chilli.
  3. W międzyczasie przygotujcie garnek do przyszykowania jaj poche. Zagotujcie w nim wodę i wbijcie jajo do małej miseczki. Następnie z pomocą łyżki zróbcie w gotującej się wodzie wir i delikatnie wlejcie w niego rozbite jajo z miseczki. Zmniejszcie ogień, aby woda nie poruszała się i gotujcie jajo przez 3–4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będą ciekłe. Wyjmijcie jajka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem, by usunąć nadmiar wody. W ten sposób ugotujcie potrzebną Wam ilość jaj.
  4. Do płytkich miseczek przełóżcie przygotowany wcześniej jogurt, na środek połóżcie jajo poche i całość polejcie paprykowym masełkiem i posypcie koperkiem.