Nalejcie wodę na dno sporego garnka i nałóżcie na niego żaroodporną miskę. Gdy woda zagotuje się, włóżcie do niej jogurt, czosnek i sól. Delikatnie mieszajcie całość, uważając by woda nie dotykała dna miski. Gdy jogurt będzie miał konsystencję lekko ubitej śmietany, wyłączcie ogień i odstawicie miskę na bok.
Następnie rozpuście łyżkę masła na patelni, dodajcie do niego kilka kropel oliwy i posypcie odrobiną wędzonej papryki i płatków chilli.
W międzyczasie przygotujcie garnek do przyszykowania jaj poche. Zagotujcie w nim wodę i wbijcie jajo do małej miseczki. Następnie z pomocą łyżki zróbcie w gotującej się wodzie wir i delikatnie wlejcie w niego rozbite jajo z miseczki. Zmniejszcie ogień, aby woda nie poruszała się i gotujcie jajo przez 3–4 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko nadal będą ciekłe. Wyjmijcie jajka łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierem, by usunąć nadmiar wody. W ten sposób ugotujcie potrzebną Wam ilość jaj.
Do płytkich miseczek przełóżcie przygotowany wcześniej jogurt, na środek połóżcie jajo poche i całość polejcie paprykowym masełkiem i posypcie koperkiem.