Cured egg yolks są doskonałe do sałatek, makaronów czy kanapek – można je pokruszyć, zetrzeć na tarce, a nawet pokroić. To wykwintny dodatek, który urozmaici każde Twoje danie, a żeby go przygotować, wystarczy sól, cukier i odrobina cierpliwości. Et voila!
NASZ PRZEPIS
Składniki:
12 żółtek z jaj Kotlina Natury
3 1⁄2 szklanki cukru gruboziarnistego
2 1⁄2 szklanki soli gruboziarnistej
olej roślinny
PRZYGOTOWANIE
W misce wymieszać sól i cukier. Połowę mieszanki wysypać równomiernie na blachę do pieczenia, a następnie zrobić w niej wgłębienia i przełożyć do nich żółtka.
Ułożone żółtka posypać delikatnie pozostałą mieszanką soli i cukru, tak aby całe były przykryte. Blachę owinąć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 4 dni.
Po tym czasie wyciągnąć żółtka z lodówki, ostrożnie usunąć resztki soli z żółtek pod bieżącą chłodną wodą i osuszyć je na ręczniku papierowym.
Raszkę od piekarnika spryskać olejem, przełożyć na nią żółtka i suszyć je w piekarniku nagrzanym do 60° C przez ok. 2 godziny. Jeśli nie można ustawić tak niskiej temperatury w piekarniku, żółtka zostawić w nienagrzanym piekarniku na 2 dni, aby wyschły.