Kotlina Natury

Przepisy

Corn dogi


Jeśli planujecie wieczór z filmem czy ulubionym serialem, nie zapomnijcie o przygotowaniu pysznych przekąsek! Prezentujemy Wam szybki i prosty przepis na corn dogi. W naszej wegetariańskiej wersji użyliśmy mini cukinii. Przekonajcie się sami jakie są pyszne!

Składniki:

do ciasta:

  • 80 g mąki pszennej
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru najlepiej brązowego
  • 1 jajo Kotliny Natury
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta pieprzu i soli

Składniki główne:

  • 6 małych cukinii lub 1 duża
  • 1 duży batat
  • opcjonalnie twarde tofu, marchewki lub paluszki surimi

Dodatkowo:

  • 10/20 drewnianych patyczków do szaszłyków
  • papierowy ręcznik
    2 litry oleju roślinnego

1. W dużej misie połącz wszystkie suche składniki na ciasto oprócz jajka i mleka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj mleko oraz jajko, a następnie zmiksuj do jednolitej masy. Brawo! Ciasto już gotowe! Teraz najlepiej przelej masę do dużego słoika lub dzbanka.

2. Przygotuj składniki główne, krojąc je w słupki o grubości 1 cm i 10 cm długości. Batata (oraz tofu i marchewki, jeśli także ich używasz) przed smażeniem należy podpiec około 12 min w temperaturze 180 stopni w piekarniku.

3. Rozgrzej 2 litry oleju w głębokim rondlu – około 10 min przy średnio wysokiej temperaturze. Składniki główne obtocz w mące wysypanej na płaskim talerzu. Nabij na patyk i równomiernie zanurz w płynnym cieście. Następnie smaż w garnku z olejem, powoli obracaj aż będą chrupiące i lekko brązowe.

4. Przygotuj papierowy ręcznik na talerzu, na który odłóż usmażone corn dogi, aby pozbyć się  nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze swoimi ulubionymi sosami, nie ograniczaj się w ilości, Twoi goście na pewno zjedzą wszystkie. Smacznego i miłej zabawy!